GÜMÜŞHANE (AA) - Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, "Altın çıkarırken maden bitince bitiyor ama kar binlerce yıldır yağıyor. Bitmeyen bir maden. Onun için bunu iyi işleyip, güzel kayak merkezleri yapabilmeliyiz" dedi.

Süleymaniye Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında Gümüşhane'ye gelen Yarar, Vali Yücel Yavuz'u makamında ziyaret etti.

Yarar, ziyarette yaptığı konuşmada, kar ve sporlarını "beyaz altın" olarak gördüklerini söyledi.

Avusturya'nın 80 yıl önce fert başına milli geliri en yüksek yerinin, ziraat ve sanayinin geliştiği ovalık bölgesi olduğunu dile getiren Yarar,  "Şimdi Avusturya'nın dağlarına kayak merkezleri açılması nedeniyle, fert başına milli gelirin en yüksek olduğu yerler, dağlık bölgeler. Yani kar alan, kayak yapılan dağlar, beyaz altındır" diye konuştu.

Altın madeni aramak gerekmediğini belirten Yarar, "Altın çıkarırken maden bitince bitiyor ama kar binlerce yıldır yağıyor. Bitmeyen bir maden. Onun için bunu iyi işleyip, güzel kayak merkezleri yapabilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

"Kuzeydoğu bölgesi" denilen alanın, dağlarıyla "Türkiye'nin altın madeni" olduğunu ifade eden Yarar, şunları kaydetti:

"Gümüşhane'nin kayak kültürü 1950'li yıllara ve daha eskiye dayanmaktadır. 1950'li yıllarda Gümüşhaneli kayakçıların resimlerini görebiliriz. Bu kültürü gençlerimize aşılayıp, kayakçılar, uluslararası yarışçılar çıkarabiliriz. Gümüşhane'yi, bu kültürü yaşatma potansiyeli bulunan çok kıymetli, mümtaz bir ilimiz olarak görüyoruz. Beni kayağa başlatan ve Türkiye'de ekol sayılan Muzaffer Demirhan da Gümüşhaneli'dir."

Türkiye'de kayak yapılabilecek 48 il tespit ettiklerini anlatan Yarar, "Bu illerde bir ya da 2, bazılarında 3 kayak merkezi olabilecek potansiyelde yerler var. Bunların her birinin özelliği de farklı. Dağın potansiyeli ve özelliklerine göre doğru modeli bulmamız lazım" dedi.

- "Bölgede tamamen kış sporları olacak" 

Vali Yavuz ise Gümüşhane'nin öncelikli çıkış noktalarından birinin turizm olduğunu vurgulayarak, "Süleymaniye ve Zigana'da güzel bir planlama ve bu konudaki sektörlerin yardımıyla, kamunun da imkanlarını kullanarak bir başlangıç yapalım istiyoruz" ifadesini kullandı.

Hem kamu hem de özel sektörün bütün imkanlarının sağlanmasıyla Süleymaniye Kış Sporları ve Turizm Merkezi'nde altyapıyı oluşturduklarını dile getiren Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"En son Kültür ve Turizm Bakanlığına bölgedeki hazine arazilerinin tamamının devri işlemleri başladı ve bitmek üzere. Bakanlığın 2016 yatırım programına da teklif ettik. Orayla ilgili altyapıyı neredeyse bitirdik. Hem tarihi Süleymaniye Mahallesi hem de mahallenin hemen üzerindeki kış sporlarına çok uygun olan alanın bir an önce planlı şekilde hayata geçirilmesi halinde, bu bölge tamamen kış sporları üzerine olacak."

Ziyaretin ardından Vali Yavuz, Yarar ve beraberindekiler, Süleymaniye Mahallesi'ni gezdi.