Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, oy birliğiyle alınan kararla Vatikan’ı kınadı.
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan ayının ilk toplantısı Belediye Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclisin açılışında son bir ay içerisinde gerçekleştirilen çalışmaları ve güncel konuları değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin açıklamaları nedeniyle Vatikan’ı eleştirirken, Meclis’te oy birliğiyle alınan kararla Vatikan kınandı. İslam dünyasının Kutlu Doğum Haftası’nı kutlamaya hazırlandığı bu dönemde Vatikan’ın aldığı kararın kabul edilemez olduğunu vurgulayan Başkan Gümrükçüoğlu, “Kutlu Doğum Haftası’nın her yıl bir konusu oluyor. Bu yılki konusu da Hz. Peygamber (S.A.V.) ve birlikte yaşama ahlakı. Dünyada kanın gövdeyi götürdüğü bir dönemde çok iyi bir konu seçilmiş. İslam, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet’in (S.A.V.)n barış ve kardeşliği bizzat yaşayarak gösterdiği en mütekabil, en muhteşem ve en son dindir. Hepimizin bildiği gibi ‘bir insanı haksız yere öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir’ hükmünü veren dinimiz her zaman barış ve kardeşliği emretmiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) daha peygamber olmadan önce ’Muhammed-ül Emin’ ünvanını almıştır. Ona bu unvanı onunla aynı dönemde yaşayan insanlar vermiştir. Neden? Yahudi de, Hıristiyan da, Müslüman da ona çok güveniyordu da onun için. Emin insan, güvenilir insandı da onun için. Onun ahlakının izinde olan insanların barış ve kardeşlikten yana olacağı açıktır. Böylesine güzel bir konu ile Kutlu Doğum Haftası’nı kutlamaya başlamışken dün (önceki gün) itibariyle Ermeni yalanını onayladığını açıklayan Vatikan bir önemli diplomatik kriz yaşanmasına neden olmuştur” şeklinde konuştu.
Söz konusu iddiaların gerçeklerle uzak yakından ilgisi olmadığını kaydeden Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Az önce ifade ettiğimiz şekliyle barış ve kardeşlik dini olan İslamiyet, onun esaslarını yaşayan ve yaşatan bizim dedelerimiz, Osmanlı, bugünün yalanları ile ortaya konulan Ermeni soykırımını hiçbir zaman yapmamış, yaşatmamıştır. Bir hatırlayalım, 100 yıl önce Çanakkale’de 250 bin insanımız şehit oldu. Sarıkamış’ta, Kafkaslar’da, Balkanlar’da, Yemen’de, Suriye’de, Galiçya’da yüz binlerce atamız can verirken Ermeni çeteciler ordularımıza lojistik getiren birliklere pusu üzerine pusu kurdu. Onları yüzyıllardır topraklarında barındıran Osmanlı, bitmek bilmeyen bu olayların neticesinde ordusunun bekasını temin edebilmek için onları belli bir göçe tabi tuttu. Bunun dışında tek bir kişinin katline izin verilmemiştir. Hatta bu göç sırasında birkaç kişi çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedince Osmanlı kendi paşalarını yargılamış ve idam ettiği olmuştur.”
"VATİKAN’IN BU KARARINI ŞİDDETLE TELİN EDİYORUM"
Konuşmasında sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul ettiğini açıklayan Vatikan’ı telin ettiğini kaydeden Gümrüğkçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Bu kadar adil olan, bu kadar insan hayatına kıymet veren, kendi ordusunu arkadan hançerleyenleri bile katletmeyen bir davranış varken nasıl oluyor da Ermeni soykırımı yapılmıştır yalanını, iftirasını bir dinin temsilcisi olan Vatikan kabullenebildiğini ilan edebiliyor? Bende burada sizin şahsınızın huzurunda Vatikan’ın bu kararını şiddetle telin ediyorum. İslam’ın barış ve kardeşlik dini olduğunu Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) bunu yaşayarak ve yaşatarak gösterdiğini tekrar ifade ederek saygılarımı sunuyorum."
Başkan Gümrükçüoğlu’nun konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili M. Sait Gürsoy, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ile Meclis üyeleri Ali Sağır ve Musa Öztürk’ün imzasıyla Vatikan’ın kınanması için Meclis’e önerge verildi. Gündeme alınan önerge oy birliğiyle kabul edilerek, Vatikan’ın kınandığı önergede şu ifadelere yer verildi:
“Vatikan Kilisesi dini lideri Papa’nın yapmış olduğu sözde Ermeni soykırımını tanıyan açıklamalarını basından hayretle öğrenmiş bulunmaktayız. Devlet olarak resmi cevabımız verilmiş olmakla birlikte tarihi gerçeklerden yoksun ve tamamen ideolojik bir yaklaşımla verilen bu beyanın meclisimizce kınanmasını öneriyoruz.”
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, 1915 yılında hayatını kaybeden Ermeniler için Vatikan’da düzenlenen ayinde "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" demişti.
FENERBAHÇE’YE YAPILAN SALDIRI KINANDI, 3. LİG’E ÇIKAN YOMRASPOR’A MÜJDE
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ayrıca Fenerbahçe otobüsüne yapılan saldırı verilen önerge ile kınandı. Mecliste ayrıca bölgesel amatör ligde mücadele eden ve 3. Lig’e çıkan Yomraspor’un Büyükşehir tarafından ödüllendirilmesi için verilen önerge de gündeme alınarak, gerekli çalışmaların yapılması için kültür, eğitim ve spor komisyonuna havale edildi. Oldukça yoğun gündemle toplanan Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı ilk meclis toplantısında Encümen üye seçimi ve ihtisas komisyonları üye seçimleri de yapıldı.