Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yüzde 50 prim desteği verdiği tarım sigortalarının kapsamı genişliyor. Tarım Sigortaları Kanunu’nun ve Tarım Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre her yıl yeniden hazırlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yürütülen tarım sigortaları, 2015 yılında gülyağından hububatın sap kısmına ve vahşi hayvan saldırısına kadar birçok ürün ve riski kapsamına alacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tasarıya göre, tarım sigortaları 2014 yılı uygulamalarına ilave olarak 2015 yılında bitkisel ürün sigortasında meyve bahçeleri ve bağların korunması amacıyla tesis edilen “dolu ağı ve örtü sistemlerini” teminat altına alacak. İsteğe bağlı olarak yapılacak uygulama kapsamında “dolu ağı ve örtü sistemlerinde” meydana gelen zararlar, dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını riskine karşı sigortalanacak. 2015 yılı uygulamasıyla hububatların hasat edilmeden önceki sap kısmı ve halk arasında Isparta gülü olarak bilinen “yağ gülü” dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı sigorta kapsamına alınacak. Böylece dolaylı olarak saman da güvence altına alınmış olacak.
Diğer yandan yeni düzenlemeye göre büyükbaş hayvanların sigorta kabul yaşı 31 günden 8 güne, küçükbaş hayvanların ise 6 aydan 3 aya indiriliyor. Üreticiden gelen talep üzerine yapılan bu düzenleme, daha fazla yaşanan erken kayıp riskine karşı hayvanların teminat altına alınmasını hedefliyor.
“TARSİM VAHŞİ HAYVAN SALDIRISINA KALKAN OLACAK”
2015 yılında tarım sigortaları su ürünleri hayat sigortasıyla, su ürünleri üretim tesislerinin ana unsurlarından olan “kafes ve ağlar” da her türlü doğal afet, kazalar ve diğer canlıların saldırısından meydana gelecek zararlara karşı da teminat kapsamına alınacak. Arıcılık sigortasıyla ilk yılda gerçekleşen sigorta sonuçları ve yapılan değerlendirmeler çerçevesinde arılı kovanları vahşi hayvanların saldırısından doğacak her türlü zararlara karşı teminat kapsamına alınıyor. Gezginci arıcılık yapan üreticilerin poliçe vadesi içerisinde sigortalı olarak nakliye yapabilme hakkı 3’ten 4’e çıkarılıyor. Başka bir deyişle gezginci arıcı sigortalı olarak bir yılda 4 kez nakliye yapabilecek.