Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Özellikle, ’Kültür Yolu Projesi’ kapsamında Kale çevresindeki kamulaştırma, yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları hızlandırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, proje tamamlandıktan sonra "Artık, Ulu Cami ve Çifte Minareli Medrese’nin kapılarından bakınca kalenin girişi görülecek." dedi.
Başkan Sekmen, Kale çevresi ’Kültür Yolu Projesi’ kamulaştırma alanı olarak belirlenen 77 bin metrekare alanın, birinci, ikinci ve üçüncü etaplar olarak ayrıldığını belirterek, birinci etap için belirlenen 43 bin metrekarelik alanın, Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak, hak sahiplerine yaklaşık 40 milyon lira ödeme yapıldığını ifade etti.
Kale çevresinde, 20 civarındaki, sivil mimarlık eseri tarihi tescilli binanın kamulaştırıldığını belirten Başkan Sekmen, "Toplam 29 tescilli binanın 3R projeleri hazırlanarak, Anıtlar Kurulu’na sunuldu ve onaylanan projeler ihaleye çıkarıldı. Tarihi tescilli 7 binanın ihale sürecini tamamlayarak, yer teslimini yaptık ve inşaat çalışmalarına başladık. İlk etapta bu tarihi tescilli binaların restorasyonunu yapıyoruz; hemen akabinde de diğer tescilli binaların restorasyonunu gerçekleştireceğiz." diye konuştu.
Birinci etap peyzaj ve çevre düzenlemesi projelerinin tamamlandığını ve Anıtlar Kurulu’nun onayından sonra ihalesi yapılarak uygulamaya başlanılacağını açıklayan Başkan Sekmen, "Kale ile Ulu Cami arasında bulunan alandaki binaların söküm ve enkaz kaldırma çalışmaları ay sonuna kadar tamamlanarak, peyzaj uygulamasına başlanılacak. Bu yıl içerisinde, Kale ve Ulu Cami arasındaki birinci etabı, projesi bitirilerek, meydanı yapılmış, peyzaj ve çevre düzenlemesi ile ışıklandırması tamamlanmış olarak halkımızın hizmetine sunacağız. Artık, Çifte Minareli Medrese ve Ulu Cami’nin kapılarından bakınca kalenin girişi görülebilecek."diyerek, bu alanda oluşturulacak meydanın, halkımızın rahatlıkla, huzur içerisinde gezip, dinlenebileceği bir ortam olacağını kaydetti.