Söke Belediyesi İmar Planı çalışmalarına altılık oluşturmak üzere açılan ‘İmar Planlarına Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Proje Yarışması’nın değerlendirmeleri tamamlandı. Jürinin titizlikle yürüttüğü ve üç gün süren değerlendirme sonunda katılımcı 13 projeden 5’i ödüle layık görüldü. 3 Proje eşdeğer ödüle kayık görülürken, 2 proje ise satın alma ödülü aldı.
“Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Proje Yarışması” ve bu yarışmada dereceye giren projeler; Söke’nin Konak, Çeltikçi, Cumhuriyet ve Yenicami Mahallelerinde uygulanması planlanan yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanda İmar Planlarına altlık teşkil edecek.
Değerlendirme sonunda: Mimar Tamer Baştuğ, Y. Mimar Hasan Özbay, Y Mimar C. Baran İdil, Şehir Plancısı Doğuş Baldan’dan oluşan ekibin (5 No.lu) Projesi; Şehir Plancısı Sertaç Eren ve Mimar Evrim Çimen’den oluşan ekibin (10 No.lu) Projesi; Şehir Plancısı Serdar Nizamoğlu, Mimar Atagül Nizamoğlu, Şehir Plancısı Ceren İlter, Şehir Plancısı Bilge Bektaş, Şehir Plancısı Şelale Balembar, Şehir Plancısı Burak Özgür, Şehir Plancısı Ural Dede, Şehir Plancısı Ayhan Erdoğan ve Hakkı İlter’den oluşan ekibin (13 No.lu) Projesi üç eşdeğer ödülü almaya layık görülen projeler oldu.
Y. Mimar Zeynep Canan Aksu, Mimar Cihan Sevindik, Mimar Mühendis Doğan Gürkan, Şehir Plancısı Özge Müberra Akyüz, Şehir Plancısı Çağatay Akyüz, Mimar İnan Tokay, Mimar Hande Türkkan’dan oluşan ekibin (6 No.lu) Projesi; Şehir Plancısı Mehmet Nazım Özer, Mimar Mahsuni Söylemez, Şehir Plancısı Emrah Söylemez, Şehir Plancısı Savaş Zafer Şahin ve Mimar Hatice Temür’den oluşan ekibin (2 No.lu) Projesi satın alma ödülüne layık görülen projeler oldu.
Değerlendirme aşamasının sonunda açıklama yapan Fikir Proje Yarışması Jüri Başkanı Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Mimar/Şehir Plancısı Prof. Dr. Zekai Görgülü; “Söke Belediye Başkanımız Süleyman Toyran ve teknik ekibine teşekkür ediyorum. Çok nitelikli projeler katıldı. Uygulanabilir ve birçok yönüyle olumlu etkiler yapacak olan projelerin derece alması önemli. Bu derece alan projeleri hazırlayan ekiplerin de belirli deneyimleri taşıyor olması bu yarışmanın en önemli sonuçlarından birisi olarak ele alınabilir. Başkanımızın meclis üyeleri ile birlikte aldığı bir planın yürütmesini durdurmak gibi bir kararın çok esenlikli sonuçlar doğuracağı ve bu riskin Söke lehine çok önemli sonuçlar getireceğini görmüş olmak da ayrıca bizleri çok mutlu etti. Bu anlamda da kendilerini kutlamak gerekir. Yarışmacıların her birine ayrı ayrı teşekkür etmek gerekir, çünkü altında büyük çaba ve emek var. Her zaman Sökemizin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Ne zaman katkı istenirse jüri üyesi arkadaşlarımla hazırız. 13 projeden 3’ü eşdeğer ödüle, 2’si ise satıl alma ödülüne layık görüldü. 13 projeden 5’i ödüle layık olan projelerdi” dedi.
Konuşmasına jüri üyelerimize teşekkür ederek başlayan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Üç gün yoğun bir şekilde çalışmanın sonunda değerlendirmeler tamamlandı. Yarışmaya katılan kurumlar kendi sektörlerinde lider olan isimler. Bu özellikle bizim için çok önemli. Uygulama aşamasında bundan sonra bize düşen görev var. Bugünden yarına olacak bir iş değil ama projenin hayata geçmesi için planlama çok önemliydi. Zaman içinde Söke yeni bir Söke olarak inşa edilecek diye düşünüyorum. Söke’nin konum ve şehircilik anlamında avantajları çok. Söke Çayının etrafında yeni bir Söke doğacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Söke Belediyesi İmar Planlarına Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Proje Yarışması için konusunda duayen isimlerden jüri oluşturuldu. Danışman Jüri üyeleri Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Levent Ünverdi, Söke Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Mine Even, Söke Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı İnşaat Mühendisi İsmail Yerli, Söke Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Müge Bayrak’tan oluşuyor. Asıl Jüri Üyeleri ise Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Mimar/Şehir Plancısı Prof. Dr. Zekai Görgülü (Jüri Başkanı), Şehir Plancısı Prof. Dr. Emel Göksu, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Mimar Şehir Plancısı Yrd. Doç. Dr. Ali Kılıç, Mimar/Kentsel Tasarımcı Ali Kural, Mimar Bülend Tuna, yedek jüri üyesi Doç. Dr. Şebnem Gökçen Dündar’dan oluşuyor. Yarışmanın raportörlüğünü ise Mimar Burçin Aldan, Araştırma Görevlisi Gözde Ekşioğlu Çetintahra, Araştırma Görevlisi Burçin Hepgüzel üstlendi.