Hürkuş uçağının sertifikasyon sürecinde uçağa binecek yüklerin özel yapım test düzeneğinde uygulandığı yapısal testlerin sonuncusu olan Azami Yük uygulama adımı TUSAŞ tesislerinde başarıyla tamamlandı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, Hürkuş uçağının sertifikasyon sürecinde uçağa binecek yüklerin özel yapım test düzeneğinde uygulandığı yapısal testlerin sonuncusu olan Azami Yük uygulama adımının 13 Ocak 2015 tarihinde TUSAŞ tesislerinde başarıyla tamamlandığı belirtildi. Açıklamada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gözetiminde gerçekleştirilen bu testte, sertifikasyon gereksinimi olan maksimum yük, statik test uçağına başarı ile uygulandığı kaydedildi.
1,5 yıl boyunca gerçekleştirilen yükleme testlerinde, statik test uçağına Hürkuş Uçağının uçuş esnasında maruz kalabileceği farklı tipte kritik yükler uygulandığı ifade edilerek tüm test koşulları tamamlanarak ilgili sertifikasyon gereksinimlerinin yerine getirildiği kaydedildi.
Gerçekleştirilen tüm test adımlarının Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA)/ Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile planlandığı ve icra edildiği belirtilerek, "Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu Tam Boy Uçak Statik Test kampanyası ile, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi başta olmak üzere ülkemiz havacılık endüstrisine önemli bir deneyim ve kabiliyet kazanımı sağlanmıştır. Ayrıca Hürkuş-Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Projesinin önemli bir kilometre taşı tamamlanmıştır" denildi.