Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin ilk ve en büyük Milli Botanik Bahçesi’ni tanıtarak, “Ülkemizde yetişen bütün bitkilerin örnekleri bu botanik bahçesinde sergilenecek” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin ilk ve en büyük Milli Botanik Bahçesi’ni basın mensuplarına tanıttı. Bakanlık yerleşkesi botanik bahçesi alanı içindeki Büyük Gölet’de yapılan basın toplantısında konuşan Bakan Eker, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatıyla ilgili, “Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve milletinize başsağlığı diliyorum. Sayın Demirel özellikle 1965-71 yılları arasında istikrar içerisinde Türkiye’nin kalkınmasında, büyümesinde çok önemli katkıları olan Türkiye’ye önemli hizmetler yapmış siyaset ve devlet adamıydı. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.
Milli Botanik Bahçesi’nin Türkiye’nin dünya standartlarındaki Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği’nin koyduğu kurallara uygun ilk Türkiye’nin milli botanik bahçesi olacağını belirten Eker, “10 senedir biz bunun çalışmasını yürütüyoruz. Bu bölgede 10 senedir ağaçlandırma faaliyetleri yapıyoruz. Sosyoekonomik anlamında gelişmiş olan ülkeler bu tür bahçeleri kuruyorlar. Bizde bu yoktu, dünya 148 ülkede 3 bin 200 civarında botanik bahçesi var. Ama bunarlın hepsi bu standartlarda değil. Biz de Türkiye’nin 2005 tarihinde böyle bir bahçeye sahip olması gerektiğini, artık bunun zamanın geldiğini o nedenle de mutlaka o alanda proje hazırlanması gerektiği düşüncesinden hareketle burayı ağaçlandırmaya başladık” diye konuştu.
Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği’nin kriterleri olduğunu belirten Bakan Eker, “Milli botanik bahçesinin tasarrufunu oluştururken Türkiye’nin 4 binin üzerinde endemik bitkisine sahip olduğunu biliyoruz. Milli botanik bahçesini oluştururken beraberinde Türkiye’nin bütün biyoçeşitliliğini koruma altına alan, genetik kaynaklarını muhafaza eden ve geliştiren başka bir takım müesseselerde açtık” ifadelerini kullandı.
Milli botanik bahçesinin detaylarını anlatan Bakan Eker, “Bu alan toplamda 2 bin 500 dekar, bunun bir kısmı Atatürk Orman Çiftliği’nin bir kısmı da normal tarım bakanlığının arazisi. Bu Türkiye’nin ilk ve en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük botanik bahçesidir. Proje için toplamda 303 milyon TL yatırım yapılıyor. Biz temelini 2013 yılının kasım ayında attık. 10 yıldır ağaç dikiliyor. Bunun projelendirilmesi 5 yıl sürdü. Türkiye’de böyle bir proje yok. Proje ekibi Türkiye’nin birçok üniversitesinden, öğretim üyelerinin tamamından biz bilgi aldık. 150 binin üzerinde fidan diktik. 350 bine kadar çıkacak. Şuanda botanik bahçesinde varolan türlerde birlikte bin 500 tür sayısı bu önümüzdeki 20 yıl içerisinde 12 bine çıkacak. Türkiye’nin neresinde bir endemik bitki varsa, burada bunu mutlaka muhafaza edilmesi ve yaşatılması. Ülkemizde yetişen bütün bitkilerin örnekleri bu botanik bahçesinde sergilenecek. Türkiye’de bitki anlamında ne varsa burada sergilenmiş olacak” şeklinde konuştu.
Bakan Eker, konuşmasının ardından basın mensuplarına Milli Botanik Bahçesi’ni gezdirdi.