Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ömür Demirezer, SANKO Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda, “Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Tamamlayıcı Tıp Kapsamında Değerlendirilmeli mi?” konusunu anlattı.
Prof. Dr. Demirezer, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Özel Sani Konukoğlu Hastanesi toplantı salonunda düzenlenen konferansta, fitoterapinin günümüz çağdaş yaklaşımında, hastalıklardan korunmak ve tedaviyi desteklemek amacı ile tıbbi bitkilerden, onların etkin maddelerini taşıyan kısımlarından veya bir işlem yoluyla elde edilmiş doğal ürünlerden hareketle farmasötik formda hazırlanmış ürünler kullanılarak yapılan bir tedavi biçimi olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Demirezer, şöyle devam etti:
“Son yıllarda, gelişmiş ülkelerden başlayarak tüm dünya sağlıklı ve uzun yaşam için doğal beslenmeyi önemsiyor. Hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde bitkisel ilaçlar/droglar/çaylar/tıbbi ürünlerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Buna bağlı olarak görsel ve yazılı basında, konusunda uzman olmayan, ancak kişileri etkisi altına alabilen kişiler, tıbbi bitkiler konusunda eğitimli ya da eğitimsiz pek çok insanı yaşlılık ya da hastalıklarını tedavi etmek amacıyla doğru-yanlış pek çok bilgi ile korkusuzca eğitmeye başladı.”
Gıda takviyesi adı altında topluma sunulan, ancak hemen hemen hepsi endikasyon belirterek satılan bitkisel ürünlerin toplum sağlığı üzerinde meydana getirdiği olumsuzluklarla ilgili de bilgiler veren Prof. Dr. Demirezer, “Bu olumsuzlukların giderilmesi için tıbbi bitki içeren ve oral yoldan kullanılmaya uygun farmasötik formdaki tüm ürünlerin ‘bitkisel ilaç’ olarak değerlendirilmesi gereklidir” diye konuştu.
Etkin bir tedavi uygulaması için gerekli olan dozun sürekli olarak sağlanması gerektiğini anımsatan Prof. Dr. Demirezer, sunumunu “Bu nedenle standardize ekstrelerinin hazırlanması ve kullanılması toplum sağlığı açısından önemlidir” sözleriyle tamamladı.
Prof. Dr. Demirezer, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.