Kısa adı TÜZDEV olan Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı sınırlarımızı aşarak artık yurtdışına açılmayı hedefliyor. Başta Türk Dünyası ve Türklerin yaşadığı ülkeler olmak üzere İslam Alemi’nde de hizmet vermeyi düşünen vakıf yöneticileri, bu projelerini Ankara’da İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’ne (SESRIC) ilettiler.
TÜZDEV Genel Müdürü Mehmet Yılmaz ve Ankara Şube Başkanı Mehmet Karasu merkezi ziyaret ederek, SESRİC Eğitim ve İşbirliği Direktörü Mehmet Fatih Serenli’ye faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verdiler. Oldukça verimli geçen görüşmede TÜZDEV’in İslam ülkelerinde hizmet verebilmesi için SESRIC’in destek sağlaması talep edildi.
“Enderun’u örnek alıyoruz”
Genel Merkezi İstanbul’da olan ve Anadolu’da sekiz ilde şubesi bulunan TÜZDEV’in giderek büyüdüğünü dile getiren TÜZDEV Genel Başkanı ve TEKDEN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden bu gelişme hakkında şunları söyledi;
“Türkiye’nin elindeki deha çaplı çocukları başka ülkelere kaptırmaması için bu çocukları tespit edip eğitmesi gerekiyor. Ecdadımız Osmanlılar bu işi çok güzel yapmışlar, Enderun’u ‘insan yetiştirme üssü’ olarak hayata geçirmişlerdi. Osmanlı’nın kurduğu o sistem şu anda dünyanın başka ülkelerinde uygulanıyor. İşte biz de TÜZDEV’i Enderun sistemini örnek alarak kurduk. Çok şükür kısa zamanda yurdumuzun birçok yerinde şubeler açtık. Artık kabımıza sığamıyor ve sınırları aşarak yurtdışına ulaşmak istiyoruz. Bu konuda ilk adımı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’ne (SESRIC) projemizi sunarak atmış olduk"