Çorum’un İskilip Kaymakamlığı tarafından “Topkapı Sarayı ve Kutsal Emanetler” konulu bir söyleşi düzenlendi.
Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Topkapı Sarayı’nda bulunan kutsal emanetler ve Osmanlı padişahlarının onlara verdiği önemi tarihsel ve güncel anekdotlarla anlattı.
Son dönemdeki tarih kitaplarında Osmanlı Padişahlarının karalandığını aktaran Uğurluel, bunun gerçeği yansıtmadığını ve hiçbir padişahın söylendiği ve yansıtıldığı tarzda hareminin de bulunmadığını söyledi.
Amerikalı yazar Ann Chamberlin’in Türkiye’de çok iyi karşılandığını ancak yazdığı Safiye Sultan Kitabı’nda III.Murat’ı yerin dibine soktuğunu söyleyen Uğurluel, “Tarihimizi bize öğretti diye neredeyse bu kadına minnetlerimizi sunduk. Ancak Ann Chamberlin bu kitapta Safiye Sultan ve III. Murat’ı yerin dibine sokmuş. Halbuki Safiye Sultan çok kıymetli bir hanımdır. Mısır’da çok bilinir ve pek çok eseri vardır. Tarihte III. Murat’ta karalanmaktadır” dedi.
KUTSAL EMANETLERİ FOTOĞRAFLARLA TEK TEK ANLATTI
Uğurluel söyleşide, Topkapı Sarayı’nda bulunan kutsal emanetleri, çektiği fotoğraflarla tek tek anlattı. Peygamber efendimizin bir tüp içerisinde yer alan toprağının görselini de katılımcılarla paylaşan Uğurluel, “Toprak buram buram gül kokuyor ve bu toprağın kendine has kokusu. Topkapı Sarayı yetkilileri ile konuştum. Onlarda toprağa her hangi bir koku sürmediklerini söyledi” dedi.
Talha Uğurluel, İdris Sabih Bey’in Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e yazdığı “Dünya ve Ahiret Efendimizsin” şiirini okuyarak söyleşiyi sonlandırdı. Söyleşiyi Kaymakam Şuayib Gürsoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Selvi, okul müdürleri, daire amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş izledi.
Uğurluel, proğram sonrası kendi yazdığı kitaplarını imzaladı.