Adana ile birlikte Hatay, Gaziantep ve Mersin’de eşzamanlı gerçekleştirilen 9. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri kapsamında kısa bir süre önce hayatını kaybeden usta yazar Yaşar Kemal’e “Çukurova Ödülü” verildi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen törenle başlayan Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’ne Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile çok sayıda sanatçı katıldı. Törende ilk olarak Yaşar Kemal’in hayatının anlatıldığı görsel sunum gösterildi. Ardından yurtdışında yaşayan ünlü şair Nihat Ziyalan’ın Yaşar Kemal anısına yazdığı, ’Efsane’ adlı şiir okundu.
Törende konuşan Uluslararası Çukurova Sanat Günleri Genel Koordinatörü Çetin Yiğenoğlu, etkinliği yaparken hiçbir siyasi görüşe ve kuruma sırtlarını dayamamayı ilke edinerek yola çıktıklarını aktararak, “Nitekim son 4 yıldır kurumlardan çok zor kalmadığımız yardım almamayı ilke edindik. Örneğin bu seneki etkinliğinde Büyükşehir Belediyesi’nden bu salonun tahsisi dışında bir destek almadık. 4 yıldır da belediyelerden veya yan kuruluşlarından herhangi bir destek almıyoruz. Almamakta da kararlıyız” dedi.
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz ise sanatın ve hayatın Çukurova’nın bereketli topraklar içinde çok iyi iletişim kurduğunu söyledi. Günden güne yalnızlaşan bir yeryüzü ile karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Köz, bu yalnızlığa sanat ile son verilebileceğini vurguladı. Köz, son olarak ise sanatın sokakta olmaya daha çok gereksinimi olduğunun altını çizdi.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da sanata sürekli desteklediklerini ve kentteki tarihi bir binanın ’Yazarlar Evi’ olarak restore edileceğini açıkladı.
Çukurova Ödülü’ne layık görülen ödül, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’a iletilmek üzere Zeydan Karalar’a sunuldu. Ödülü en kısa sürede İstanbul’a götüreceğini anlatan Karalar, Yaşar Kemal’in asla unutulmayacağını söyledi. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’ne destek verenlere teşekkür plaketinin verildiği tören, Hataya Defne Barış Korosu’nun sunduğu ’Anadolu’dan Ezgiler’ adlı konser ile son buldu.