Bakan Yıldız, "Türkiye’de kitap okuma oranlarının son derece düşük ama televizyon izleme oranlarının yüksek olduğunu düşünürsek belki de bizim buna daha fazla dikkat etmemiz lazım" diye konuştu. Bakanın bu sözleri büyük televizyonlar için enerji kısıtlamasına gidilebileceği şeklinde yorumlandı. Enerji kısıtlaması televizyonların görüntü performanslarını olumsuz etkileyebiliyor.

Yeşilköy Wow Otel’de düzenlenen 6. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’na katılıp, açılışını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sanayi ve kamu binalarından ev hanımlarına kadar toplumun her kesiminin mutlaka kendisine düşen bir tasarruf alanı olduğunu söyledi. Yıldız, yılda 6 milyar dolarlık bir tasarruf yapmayı planladıklarını belirterek, “Her yıl enerji alanında 6 ile 8 milyar dolar civarında bir yatırım yaptığımızı düşünürsek, tasarruf edilecek miktarın hemen hemen 6 milyar dolar olması, bunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Enerji yatırımları konusunda ülke olarak nasıl geri kalmamaya çalışıyorsak, enerji verimliliğinde bazı ülkelerin ulaştığı başarılara bizim de ulaşmamız lazım. Türkiye olarak, akıllı, öngörülerin isabet etme oranı yüksek, hem dünya gelişmelerini hem de Türkiye’nin kendi bölgesini dikkate olan bir enerji politika ve stratejileriyle beraber yürümemiz gerekiyor” dedi.



MALİYET UNSURLARINI AZALTAN YAPIYI BİZ DAHA HIZLI UYGULAMALIYIZ



Enerji verimliliği ve tasarrufu arttırmak için farklı ülkelerin geliştirdiği projelerden örnekler veren Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"AB üyesi ülkeler büyük ekranlı televizyonların harcamasına izin veren elektriğe sınırlama getiriyorlar. Bu bir evin içinde televizyonların elektrik tüketimi açısından kapladığı alanın yüzde onlar civarında olduğunu düşünürsek, AB üyesi ülkeler 8 milyar Euro’luk bir tasarruf öngörüyorlar. Yalnızca bir televizyon seyretmeden bahsediyoruz. Türkiye’de kitap okuma oranlarının son derece düşük ama televizyon izleme oranlarının yüksek olduğunu düşünürsek belki de bizim buna daha fazla dikkat etmemiz lazım. Japonya, Türkiye nüfusunun yaklaşık iki katı. Geçen yıl Türkiye’de 23 milyon adet kitap basıldı, Japonya’da 4.2 milyar. Bizim dev ekranlı televizyonlardan, gerek ısınmayla gerekse standbyla alakalı harcadığımız enerjinin belli bir alan kapladığını söylemem lazım. O yüzden AB ülkeleri böyle bir tedbir alma ihtiyacı hissettiler. Biz, dünyadaki bütün maliyet unsurlarını azaltan yapıyı kendi ülkemizde daha hızlı uygulamak zorundayız. Çünkü biz bir ithalat ülkesiyiz." Bakan Yıldız konuşmasında, olumsuz hava koşullarına rağmen Türkiye’nin arz güvenliği ile alakalı bir probleminin kalmadığını söyledi. Konuşmasının ardından fuarın açılışını yapan Bakan Yıldız, beraberindekilerle birlikte fuar alanını gezdi. Yıldız uğradığı standlarda firma yetkililerinden bilgi aldı.