TRABZON (AA) - ATİLLA KURTOĞLU - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri projeyle, bir mekandaki tüm elektrikli cihazların çalışması durumunda enerji tasarrufu sağlamayı ve kaçak kullanımı tespit etmeyi planlıyor.

Projeye danışmanlık yapan Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş, AA muhabirine, bölüm öğrencileri Emine Köse ve Kerem Güner'in sanayi odaklı bitirme projesinde akıllı şebekelerde yük izleme ve güç yönetimi yapmayı amaçladıklarını söyledi. 

Bir evde bulunan cihazların tümü çalıştığında sistemde aşırı yüklenmeye neden olduğunu anlatan Altaş, "Sistemdeki bu yükleri farklı zamanlara kaydırarak şebekede oluşabilecek aşırı ısınmanın önüne geçip, aynı zamanda sisteme ilişkin giriş ile çıkış gücünü karşılaştırarak kaçak tespiti de yapabileceğiz" diye konuştu.

Altaş, projeyle bir konuta, mahalleye verilen enerji miktarıyla o konut ya da mahallede tüketilen enerji miktarını kontrol ederek kaçak olup olmadığını tespit edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Eğer anormal bir durum varsa, tüketiminin üzerine çıkıyorsa bunun gerçekten tüketici mi yoksa ekstradan şebekeye giren birisi tarafından mı tüketilip tüketilmediğini belirleyeceğiz. Bu bize aynı zamanda o sistemde arıza meydana gelmesi halinde bunu tespit etmemize ve erken müdahale edebilme imkanı sağlayabilecek" diye konuştu.

- "Güç kayıplarını azaltmış olacağız"

Akıllı Şebekelerde İzleme ve Güç Yönetimi Projesi sayesinde şebekenin aşırı yüklenmesini engellenmeye çalışılacaklarını dile getiren Altaş, "Hedefimiz, fazla güç tüketimi olan kısımlara, az güç tüketimi olan kısımlardan enerjiyi kaydırarak kablolarda aşırı yüklenmenin önüne geçmek. Böylece kablolara aşırı yüklenip, ısınma nedeniyle oluşabilecek ek kayıpları azaltırken şebekenin de yaşlanmasını geciktireceğiz. Böylece aşırı yüklenmeleri önlemiş olacağız. Sonuç olarak güç kayıplarını azaltmış olacağız" ifadesini kullandı.

TÜBİTAK sanayi odaklı bitirme projeleri kapsamında 4 bin lira destek alan projenin 3 parçadan oluştuğunu ifade eden Altaş, bunların konut içinde enerji tasarrufuna yönelik enerji yönetimi, dağıtım şebekesindeki tasarruf ve yük izleme güç yönetimi ile aynı zamanda kaçakların tespitine yönelik bir proje olduğunu söyledi.