Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruda, kamuoyunda  gündeme gelen, fındık alım piyasasında faaliyet gösteren teşebbüslerin  anti-rekabetçi uygulamalar içinde bulundukları yönündeki iddiaların  değerlendirilmesi amacıyla, Kurul tarafından resen ön araştırma yapılmasına karar  verildiği belirtildi.


Yürütülen ön araştırma sonucunda, söz konusu iddiaları destekler  nitelikte bilgiye ulaşılamadığından, sektöre yönelik soruşturma açılmasına yer  olmadığı sonucuna ulaşıldığının kaydedildiği açıklamada, bununla birlikte fındık  sektörüne yönelik ilgili raporda bazı tespit ve değerlendirmelere yer verildiği  ifade edildi.
Fındık üretiminin son yıllarda önemli yapısal değişikliklere maruz  kaldığının ve bu durumdan sektör ile üreticilerin önemli ölçüde etkilendiğinin  belirtildiği açıklamada,  zirai uygulama noksanlığıyla fındık üretim bahçelerinin  veriminin düştüğüne işaret edildi.


'LİSANSLI DEPOCULUĞUNOLMAMASI YAPISAL EKSİKLİK'
Öte yandan, fındık üretiminin yapıldığı kırsal kesimde nüfusun  azalmasının, işçilik maliyetlerinin artmasına ve fındık üretiminde hasat  verimliliğinin yanı sıra ekonomik verimliliğin de düşmesine neden olduğu  belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Lisanslı depoculuğun hayata geçirilmemiş olması sektörün bir diğer  önemli yapısal eksikliği olarak dikkat çekmektedir. Bireysel ve kurumsal ölçekte  yeterli depolama imkanlarının bulunmaması, fındık hasadının ya uygun olmayan  ilkel koşullarda depolanması ya da üreticiler tarafından manav olarak  adlandırılan toptancılara depolanmak üzere, emanete verilmesiyle  sonuçlanmaktadır. Piyasa teamülü haline gelen Emanetçilik Sistemi yerine, hem  fındıkta saklama koşullarının iyileştirilmesi hem de fiyat dalgalanmasının  önlenmesi bakımından Lisanslı Depoculuğa geçilmesinin sektör ve üreticiler  bakımından oldukça önemli olduğu değerlendirilmektedir."


EN ÖNEMLİ UNSUR FINDIK REKOLTESİ
Sanayici ve ihracatçı açısından ele alındığında, emanetçilik  sisteminin, üreticilerden çok toptancıların fiyat üzerinde etkili olmaları  sonucunu doğurduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Fındık fiyatlarına etki eden en  önemli unsurun fındık rekoltesi olduğu görülmektedir. Bu nedenle sektörde  faaliyet gösteren üreticiden ihracatçıya kadar birçok kesimin rekolte tahminleri  üzerinden fiyatlara etki etme çabası dikkat çekmektedir." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, Kurulun tüm bu tespit ve değerlendirmeler sonrasında  konunun daha ayrıntılı ve kapsamlı incelenebilmesi amacıyla fındık piyasasına  yönelik olarak sektör araştırması yapılmasına karar verdiği bildirildi.