Güney Kıbrıs’, ekonomik açığını kumar geliriyle kapatacak.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Simerini gazetesi, “Kumarhane 2016 yılının Nisan Ayında” başlığıyla yayımladığı haberinde, hükümetin kumarhaneyle ilgili ihale sürecinin önümüzdeki Eylül ayının başında ilan edeceğini yazdı. Kumarhaneyle ilgili yasanın, geçtiğimiz gün Rum Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından, 2016 yılının Nisan ayında resort tipi kumarhanenin inşa edileceği yerin ve yatırımcının belli olmasının beklendiğini yazan gazete, meclisin yeşil ışık yakmasının ardından, hükümetin yatırımcıları bilgilendirme ve önümüzdeki Eylül ayı başında da ihaleyi ilan etme konusunda hareket edeceğini belirtti. Gazeteye göre, “Sigma” televizyonuna konuşan Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, izlenecek prosedürün iki bölümden oluşacağını söyledi. Gazeteye göre, önümüzdeki Eylül ayında ihaleye çıkılacağını ve bundan en iyi üç yatırımcının ortaya çıkacağını ifade eden Lakkotripis, sürecin ikinci kısmında ise üç yatırımcı tarafından tekliflerin sunulacağını, akabinde de bu tekliflere göre, projeyi hangi yatırımcının üstleneceğine dair nihai kararın alınacağını yazdı. Yatırımın yeri ve uygulama zamanının, ihaleyi kazanacak olan yatırımcıya bağlı olacağını dile getiren Lakkotripis, kumarhane lisansının 30 yıllık bir dönemle alakalı olacağını da ifade etti. Yatırımcının, içerisinde lüks bir otel de barındıracak olan “multitematik” kumarhanenin haricinde, arzu etmesi durumunda, farklı bölgelerde dört kumarhane daha açma olanağına sahip olacağını kaydeden gazete, Lakkotripis’in, hükümetin ise dikkatini, “Avrupa’da benzersiz bir şey” olacak olan resort-kumarhaneye yoğunlaştırdığını söylediğini aktardı.
Öte yandan gazete, Rumların kumarhaneye girişleri konusundaki kriterler konusu ile meclisin geçtiğimiz gün kabul ettiği geriye kalan değişiklik önerilerinin, yasal olarak incelenmek üzere Başsavcı’nın önünde bulunduğunu da belirtti. Lakkotripis’in, söz konusu yatırımla Rum kesimi için en büyük avantajın turizm ürünlerinin güçlenmesi olacağını söylediğini ileten gazete, Lakkotripis’in, bakanlığın elindeki bir araştırmaya göre, bu yatırımın sürdürülebilir olması için, Güney Kıbrıs’a yönelik turist akışında en az yarım milyon artış olması gerektiğine dikkati çekti.
Alithia gazetesinin haberine göre ise, Rum Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum kesiminde resort tipi bir kumarhane çalıştırılmasıyla ilgili lisans sürecinin 8 ayda tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Yatırımın büyüklüğünün, Güney Kıbrıs’a yılda yarım milyon daha fazla turist çekilmesini gerektirdiğini dile getiren Lakkotripis, ilginin Güney Kıbrıs’ın komşu ülkelerinin piyasalarına yöneldiğini ifade etti. Gazete, her şeyin zaman takvimlerinin içerisinde gerçekleşmesi durumunda, kumarhanenin üç yıl içerisinde hayata geçeceğini ekledi.