DİSK, KİSK ve TMMOB, İzmir’de geçen yıl Mart ayında Berkin Elvan eylemine katılan üç sendika üyesi hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla açılan davaya tepki gösterdi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, eski yönetim kurulu üyesi Ali Rıza Duran ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem eski Sözcüsü Abdullah Tunalı hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla dava açılmıştı. 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşma öncesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Alaaddin Yüksel ve sendikacılar basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Dava konusu edilen olay, Berkin’in ölümünün ardından İzmir’de gerçekleştirilen ve polis saldırısına maruz kalan, tamamen barışçıl ve meşru bir eylemdir. Emniyet soruşturmaları Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 2911’e muhalefetten başlamış, ‘görevi başındaki polise mukavemet’ ile devam etmiştir. Bu suçlamaların gerçek olmadığı yapılan soruşturmalar sonucunda anlaşılmıştır. Tam bir yıl sonra arkadaşlarımızın bu suç ile yüz yüze bırakılması manidardır” denildi.
DİSK, KİSK ve TMMOB tarafından yapılan ortak açıklama şöyle devam etti:
“Toplumsal muhalefet susturulmak istenmektedir. Başta ‘emri ben verdim’ diyenler ve emri uygulayanlar olmak üzere ölümlerden sorumlu olanlar yargılanmazken; hakaret davaları ile ‘ölümlere hayır’ diyenler, demokratik ve emekten, barıştan yana bir Türkiye talep edenler susturulmak istenmektedir. Ancak bilinmesini isteriz ki biz susmayacağız.”