Son yıllarda Dünya ile birlikte Türkiye’de de yaygınlığı artan beyin egzersiz sistemlerimden Life Kinetik hakkında bilgi veren Fizyoterapist Ümit İstiraç, “Life kinetik; beynimizi etkin kullanabilme, dikkat dağınıklığından kurtulma, çözüm üretebilme yeteneği ve öğrenmede kolaylık sağlayan bir sistemdir” dedi.
Manisa’da yeni hizmete giren Osteofiz Egzersiz-Eğitim Danışmanlığının sahibi Fizyoterapist Ümit İstiraç, özellikle sporcular ve son dönemlerde öğrencilerin yoğunlukta ilgi gösterdiği Life Kinetik hakkında geniş bilgi aktardı. Almanya’da Horst Lutz isimli biri tarafından bulunan Life Kinetik sisteminin Türkiye’de de yavaş yavaş popülerlik kazandığını belirten İstiraç, “Life Kinetik, beynimizin sağ ve sol lobunu aynı anda kullanılmasını temel almaktadır. Normal şartlar da beynimizin sağ tarafı, vücudumuzun sol tarafını, beynimizin sol tarafı ise vücudumuzun sağ tarafını kontrol etmektedir. Düşünce yapımız içerisinde hayatımızda yaşadığımız herhangi bir şeyde, örneğin; kalem almak, yürümek koşmak, dişlerimizi fırçalamak bunların hepsini bir rutin halinde öğreniyoruz. Mesela çocukluğumuzda dişlerimizi anne-babamızdan sağ elle fırçalamayı öğrendiysek hayatımızın sonuna kadar biz onu hep sağ elimizle devam ettiriyoruz. Bunlar beynimizin nöronları tarafından bir takım süzgeçlerden geçirilerek kalıcı hale getiriliyor. Life kinetik burada yapmış olduğu egzersizlerle, beynin hem sağ tarafını hem sol tarafını kullanarak yeni nöron bağlantılarını kurmasını sağlıyor. Okul üzerinden örnek verirsek; sayısalcı ve sözelci çocuklarımız oluyor. Sanat alanında veya müzik alanında ilerleyen çocuklarımız var. Çocuklarımızın bu yönlerini etkileyenlerden bir tanesi tabiî ki aile ve çevresi. Aile ve çevresinden görmüş oldukları uyaranların, beyinde ortaya çıkarmış olduğu baskınlık ve baskın olmayan bölgelerin körelmesi şeklinde bu yönleri gelişiyor. Fakat; beynimiz yapılan çalışmalarda her alanın aynı anda aktif olabildiğini, yani bir öğrencinin sayısal alanda ilerlediği gibi sözel alanda da ilerleyebildiğini ortaya koymuştur. Tarihimize baktığımızda; padişahlar, alim dediğimiz zatlarda neler ortaya konuyor. İşte bakıyorsunuz; matematik, sanat, astronomi, fizik, kimya, biyoloji alanlarında aynı anda iyiler. Bu nöron yapısının kuvvetli olmasına, birden fazla uyaranın küçüklükten itibaren beynimize sokmamızla ve geliştirmemizle alakalı olan bir şey. Yani ‘İşlemeyen demir paslanır hesabıdır.”
“BEYİN GELİŞİMİNİ HIZLANDIRAN BİR EGZERSİZ SİSTEMİDİR”
Beynin de bir kas gibi sürekli çalıştırılması gerektiğini vurgulayan İstiraç, şunları söyledi: “Beynimizde nöron bağlantılarını yüksek oranda kurmamız gerekmektedir. Bununla beraber farkındalığımız, konsantrasyonumuz artıyor. Hata yapma oranımız düşüyor. İnsanların geçmişten sahip olmuş olduğu bilgilerle nöron bağlantılarını kurarak, karar verme hızlarını odaklanabilmelerini, aynı anda birden fazla bir şey yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Genelde beynimiz herhangi bir şeyi yaparken farklı bir uyaran geldiğinde ilk yaptığımızı hemen durduruyoruz. Ya da ikinci yaptığımızı dikkate almadan ilk yaptığımıza devam ediyoruz. Aslında bu iki şey bir arada yapabiliriz. Life kinetik tabi sadece egzersizle olabilecek bir şey değildir. Life kinetiğe destek olarak beslenmeye de dikkat ettiriyoruz. Hem hastalıklardan kurtulması adına hem de vücudun düzgün dengeli bir şekilde işleyip sağlıklı düşünme yapısına ulaşmasını sağlıyoruz. Sporcular, iş adamları, yaşlılar ve çocuklar herkes her alanda bu life kinetik programını uygulayabiliyor. Life kinetik beyin gelişimini hızlandıran bir egzersiz sistemidir.”
Osteofiz Beyiz Egzersiz Eğitmeni Ümit İstiraç, Life kinetik sisteminin alzheimer hastalığının önlenmesi konusunda etkisi olduğunu ifade ederek, “Günlük rutin hayatımızda elbette beynin gelişmesi, ilerlemesi, yeni nöron bağlantılarını kurması çok zor bir şeydir. Bu tip şeyler gelecekte yaşlanmaya doğru gittiğinde Alzheimer’ı beraberinde getiriyor. Unutkanlık problemleri yaşamaya başlıyorsunuz. Life kinetik programının Alzheimera etkisinin kesinlikle olduğunu düşünüyorum. Çünkü Alzheimer başta hepimizin bildiği gibi unutkanlık semptomlarını gösteren ve hala da sebeplerinin tam olarak ortaya konmadığı bir hastalık grubudur. Çocukluğumuzdan yaşlılığımıza kadar gelen süreçte birçok sıkıntının vücudumuza belirli noktalara etkisi oluyor. Bazen kalbimize, bazen akciğerlerimize bazen beynimize etkisi oluyor. Beyin bizim için çok önemlidir. Beynimizdeki hafıza kısmını etkilediğinde Alzheimer hastalığı karşımıza çıkıyor. Alzheimer hastalığını sadece life kinetik ile çözemeyiz. Alzheimer’ın zaten çözen bir ilaç üretilmiş değildir. Onun için sürecin başına dönmeniz gerekiyor. Bu sürecin başında kişinin beslenmesini, öğrenimini, nöron kapasitesini düzenleyerek Alzheimerı çözebiliriz. Bu benim kendi kişisel düşüncemdir. Ayrıca, Omega 3’ün de Alzheimera karşı önemli bir yeri vardır. Omega 3, bizi iyileştiren mekanizmayı devreye sokan bir yağ asitidir. Alzheimer mevzusunda da vücudumuzda yeteri kadar Omega 3 yoksa yavaş yavaş beyinden tüketmeye başlıyor. Omega 3 en fazla beynimizde bulunmaktadır. Onun için Omega 3 takviyelerinin Alzheimer’a iyi geldiğine yönelik çalışmalar olduğunu biliyoruz.“