Mardin’de Kadir Gecesi 700 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi’nde ihya edildi.
Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ve ’’Bin aydan daha hayırlı’’ olarak kabul edilen Kadir Gecesi’nde Mardinliler camilere akın etti. Mardin’in birçok camisinde yapılan programlara vatandaşlar büyük bir ilgi gösterdi. Müftülüğün organize ettiği Kadir Gecesi programı ise tarihi Kasımiye Medresesinde yapıldı.
Mardin’de Kadir Gecesi 700 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi’nde ihya edildi. Halkın akın ettiği Kasımiye Medresesi’nde üçüncü defa Kadir Gecesi ihya etmenin mutluluğunu yaşadı. Kadın ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği medrese tıklım tıklım doldu.
Medresede düzenlenen Kadir Gecesi programına katılan Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak ve İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun vatandaşlarla birlikte iftarlarını açtı, teravih namazı kıldı. Gecenin geç saatlerine kadar vatandaşlarla birlikte Kadir Gecesi’ni ihya eden Vali Koçak, vatandaşların Kadir Gecesi’ni kutladı.
Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, “Bu gece dolayısıyla birçok bölgede yaşanan çatışmaların son bulması ve yerine huzurun gelmesini cenabı Allah’tan temenni ediyorum. İnşallah bir sonraki bayrama vatanlarından ayrılıp misafirimiz olmuş misafirimiz olmalarından dolayı hiçte yüksünmediğimiz kardeşlerimizin vatanlarına dönmelerini vatanlarında huzur ve refah içerisinde yaşamalarını ve hatta bizim onlara misafir olmamızı diğer bölgelerde ki bütün Müslümanların huzurlu bir yerde oturmalarını bütün insanlığın huzur içerisinde yaşamasını Cenabı Allah’tan temenni ediyorum” dedi.
Kasımiye Medresesi’nin önemine dikkat çeken Koçak, “Sayın Başbakan geldiğinde de ifade ettiği gibi Kasimiye Medresesinin vakfiyesine uygun fonksiyonuna kavuşturulmasıdır. Vakfiyesini vakıflar genel müdürlüğünden temin etmeye çalışıyoruz. 100 yıl önce Osmanlı Vakıflar Meclisi’nin aldığı kararı bulduk ve onu tercüme ettirdik. Burası hem dini ilim hem de pozitif ilimler öğreten tarihi bir yer. İnşallah Diyanet İşleri Başkanlığı’na da buranın tahsili yapıldıktan sonra burası yine hem dini ilimlerde ümit ediyoruz ki hem de lisans üstü seviyede eğitim verecektir.” diye konuştu.
Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun da bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni tebrik ederek, “Kur’an-ı Kerim’in indirildiği bu gecenin hem bölgemize hem İslam âlemine huzur getirmesini niyaz ediyorum.” dedi. İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Kadir Gecesi’nin Müslümanlar için çok önemli ve kutsal bir gün olduğunu belirtti. Coşkun, son yıllarda İslam dünyasındaki olumsuz olayların son bulması için böyle önemli gecelerde bolca dua edilmesi gerektiğine işaret etti.
Teravih namazından sonra Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere 3 dilde Mevlit okundu. Kur’an-ı Kerim tilaveti, okunan ilahiler ve kasidelerle süren programa gecenin geç saatlerine kadar devam etti.
Kadir Gecesi’ni tarihi Kasımiye Medresesi’nde ihya etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren vatandaşlardan Bilal Keskin, gelecek yıl Allah kısmet ederse tekrar buraya geleceğini ifade etti ve tüm Müslümanların Kadir gecesini tebrik etti.