Gülseli KENARLI -Özgür ARSLAN /İSTANBUL,() Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "12. Uluslararası Petrol, LPG ve Teknoloji Fuarı" na katıldı. Bakan Yıldız fuarın açılış konuşmasının ardından gazetecilerin Türkiye çapında gerçekleşen elektrik kesintisiyle ilgili sorularını yanıtladı.
Yıldız, kesintinin sebebinin siber saldırı mı olduğu şeklindeki soruya “Böyle bir cümleyi kullanmam için erken. Bu ihtimal dahilinde midir? İhtimal haricinde değildir. Hele hele Türkiye'de bir şifreleme yaptığınızda, bir kriptolam yaptığınızda, bunun deşifresinin hemen yanı başınızda olduğunu hep beraber biliyoruz. Mühendislikte bu bilinir bir şeydir. TEİAŞ sisteminin siber bir saldırıya açık olup olmadığını bu cümlelerle açıklayabilirim. Yani bir yerde şifre varsa, bir yerde kripto varsa özellikle 17 ve 25 Aralık sürecinde bunların ne kadar delik deşik edildiğini hep beraber gördük. Sistemin koruma altına alınmasıyla alakalı, her hangi bir tehdit altında bulunmamasıyla alakalı ayrı bir ekibimiz çalışıyor. Ama buna siber saldırıdır diyebilmem için, bu sistemin, bu arızanın tetiklenmesine sebep budur demem için şu anda erken" yanıtını verdi.
Kesintinin sebebinde ne varsa bütün açıklığıyla kamuoyuyla paylaşacaklarını aktaran Bakan Yıldız siber saldırı konusunda, “Ama bunu söylersem kamuoyunu yanlış yönlendirmiş olurum" dedi.

“KESİNTİNİN MALİYETİ"
Taner Yıldız, bir gazetecinin kesintinin maliyetini sorması üzerine, “Toplamının 157 milyon lira civarında olduğunu söyleyen bir sivil toplum örgütümüz oldu. Ama bizim şu anda uğraştığımız tamamen kendi sistemimizin toparlanmasıyla alakalıdır. Birinci gün bu sistem toparlanmıştır. Geriye dönük bunların sebeplerinin tespiti için çalışmalarımız devam etmektedir. Yalnızca Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın uhtesinde olan bir konu değil o. Bununla alakalı da çalışmalarımızı yapacağız" şeklinde yanıt verdi.
Bakan Yıldız kesintinin, bir çok olumsuzluğun bir araya gelerek tersine sinerjiyle beraber olduğunu ifade ederek, “Biz başka ülkelerden örnek vermiyoruz ama bunun yalnızca Türkiye'de olmuşcasına kamuoyuna bilgi verilmesini doğru bulmuyoruz. 2003'te ABD'de 36 saatlik bir kesinti oldu. Onlarda oldu, bizde de olması normaldir demiyorum. Bunları çok açık ve net olarak söylüyorum. Ama bunun atmosfere açık işletmelerde olabileceğini, bir çok olumsuzlukların da bir araya gelerek olabileceğini… İtalya, İsviçre, Avusturya, Slovenye ve Hırvatistan'da 55 milyon insan 18 saat elektriksiz kaldı. Bu batılı ülkelerde de karşılaşılan bir şeydir" dedi. Bakan Yıldız en gelişmiş ülkelerde dahi böyle bir şeyin olabileceğini söyledi.

“GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIYORUZ"
Yaşanan kesintinin eski terazilere benzetilebileceğini belirten Bakan Yıldız, “İki kefeli terazi, yük kadar, karşıda ki ağırlık kadar, karşısına ağırlık atmanız lazım. Yani tüketim kadar üretiminiz olması lazım. Türkiye'de son 3 yılda arz tüketimden daha fazladır. Üretim santraları son 3 yılda 12 bin megawatt daha fazla üretime sahip olmuştur. Bu arızanın, bu sistem çöküşünün üretim arzıyla yakında uzaktan alakası yoktur. Tam tersine arz talepten fazladır. Ama bu terazinin bu saniyeler mertebesinde dengede tutulması lazım. O yüzde bir kiloyu üzerinde aldığınız anda tersine bir işlem gerçekleşiyor. Sebepleri netleşti ama tetikleyen konu nedir onun üzerinde çalışıyoruz. Gerekli önlemleri alıyoruz" dedi.

“ELEKTRİĞİN AZI ÇOK ZARARDIR, ÇOĞU DA AZ ZARARDIR"
Bir gazetecinin, elektrik kesintisi sırasında Adana ve Gaziantep'den yoğun talep geldiğini şeklinde ki sorusuna Bakan Yıldız şu yanıtı verdi: “Adana ve Gaziantep bölgesinde ki arz saat 10.36 itibariyle 5 bin 200 megawatt, talep 2 bin 500 megawatt. Tam tersine üretim tesisleri tüketimden daha fazla üretim yapıyorlar. Elektriğin azı çok zarardır, çoğu da az zarardır. Aynen doğalgaz da olduğu gibi. Dengesini tutturmamız lazım. O yüzden tüketildiği kadar üretilmek üzerine kurulmuştur. Hazır bekliyor üretim tesislerinde. Gaziantep ve Adana bölgelerinin de ki üretim tesislerinin izole olduktan sonra bir kısmının da buradan çıktığı anlamına geliyor"
Bakan Yıldız, kesintiden zarar görenlerin bir tazminat hakkının ortaya çıkıp çıkmadığının sorulması üzerine, “Şu anda çıkmıyor. Yapılan sözleşmeler bu çerçevede" diye yanıt verdi.

(FOTOĞRAF)