İnebolu Belediyesi tarafından çöp konteynırları, yer altına alındı.
İnebolu’ya bağlı Aşağı Hatıpbağı Mahallesinde başlayan uygulama ile ilçe sınırlarındaki çöp toplama konteynırları, kurulan sistemle birlikte yer altına alan İnebolu Belediyesi, deneme amaçlı 2 tane yaptığı sistemin ardından önümüzdeki günlerde ilçe merkezindeki tüm çöp konteynırlarını yer altına almayı planlıyor.
“Temiz Çevre, Sağlıklı İnebolu” sloganıyla ilçe genelinde birçok örnek projeye imza atan İnebolu Belediyesi, atık yönetimi konusunda da yeni bir uygulama başlattı. Aşağı Hatıpbağı Mahallesinde başlayan pilot uygulamada, mevcut çöp konteynırlarının yerine atık toplama istasyonlarını yeraltına alan bir sistem kuruldu. 2 konteynır ile başlatılan yeraltı atık toplama sistemi ile sağlıklı bir yaşam alanı ve temiz çevre hedefleniyor. Sistem, modern bir şekilde yeraltına alınan konteynırlar ile kötü çöp görüntüsünün ortadan kalkmasına ve çöpün burada depolanmasına olanak sağlıyor. Sistemdeki pistonun yağ basıncıyla oluşan itme kuvveti ile birlikte makaslar yukarı doğru hareket ediyor, konteynır platformu zemin seviyesine çıkıyor.
“İLÇEMİZİ, MODERN ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞI İLE YÖNETİYORUZ”
İnebolu’da tüm çöp konteynırlarını yer altına almayı hedeflediklerini açıklayan İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, pilot uygulaması başlatılan yeraltı atık toplama sisteminin halk sağlığı ve çevre konusunda da son derece önemli bir adım olduğunu söyledi.
“Daha Temiz ve Yaşanabilir Bir Kent” projesi ile doğaya ve insana saygının, modern şehircilik anlayışının gereği olduğuna inandıklarını belirten Uzuner, “Sağlıklı bir yaşam ve temiz bir çevre, kentleşme sürecinde göz ardı edilmemesi gereken bir husustur. Bu konudaki duyarlılığımızı da her platformda dile getiriyoruz. Temizlik hizmetleri ve atık yönetimine ilişkin modernizasyon çalışmalarımız artarak sürecek. Şu anda Aşağı Hatıpbağı mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Sistemin verimli olması durumunda, ilçemizin tüm mahallelerine yer altı atık toplama istasyonları kuracağız. Böylece atıkların yarattığı kirlilik, koku ve bulaşıcı hastalık riskini asgari düzeye çekeceğiz. Evsel atıklardan kaynaklı sinek ve haşere üremesini de önlemiş olacağız. Aynı zamanda görsel kirliliği engelleyerek yaşam alanlarımızın daha güzel ve temiz hale gelmesini sağlayacağız. Turizm sezonu yaklaşırken ilçemizde görüntü kirliliğini önlemek ve halkımıza daha temiz bir çevre sunmayı amaçlıyoruz. Yeraltı konteynırları sayesinde, çöp poşetlerinin etrafa dağılması ya da yayılması gibi kötü görüntülerle karşılaşılmayacağı gibi çevre sağlığı açısından da hijyenik bir ortam sağlanmış olacak. Aynı zamanda çöplerin toplanması da daha kolay olacak. Bölgemizde olmayan bir yeniliği ilçemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.