İstanbul’un yoğun araç trafiğine çözüm üretmek maksadıyla yeni bir kıtalararası proje daha yapılıyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce (AYGM-eski adıyla DLH) yürütülen proje 285 milyon 121 bin doları öz kaynak, 960 milyon doları kredi kullanılarak 1 milyar 245 milyon 121 bin Amerikan Dolarına mal olacak. Projenin tamamlanma süresi 55 ay olduğu belirtiliyor. 24 yıl 5 ay boyunca Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. tarafından işletilecek tünel, süre sonunda bakanlığa devredilecek. Proje kapsamında bakanlığın günlük 68 bin araç geçişi garanti verdiğinin altı çizildi. İki katlı olacak tünelde azami hız 70 km/s ve asgari hız 20 km/s olarak tasarlandı. Asgari hızın altında trafik seyri söz konusu olduğunda trafik rahatlayana kadar tünele araç girişinin önüne geçilecek. Günlük araç trafiği işletmeye başlandıktan bir yıl sonra rejime oturarak 130 bin civarında olacağı ön görülüyor.
Projede 11 bar değerindeki işletme basıncıyla dünyada ikinci olan tünel kazma makinesi kullanılıyor. Günlük 8-10 metre ilerleyen tünel kazma makinesi yerin 110 metre altına inecek.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca desteklenen TEKDER İstanbul Şubesinin İstanbul’da Uluslararası Öğrencilerin Mesleki Gelişim Projesi kapsamında gerçekleştirdiği Avrasya Tüneli teknik gezisinde öğrencilere bir seminer verildi. Seminer boyunca 30 yerli ve uluslararası öğrenci, yetkililere merak ettikleri konularda soru yönelterek bilgi aldılar. Seminerin ardından şantiye sahası gezilerek teknik araç gereç ve ekipmanlar yerinde tanıtıldı. Gezi alanından ayrıldıktan sonra öğrencilerle birlikte yemek yenildi.