Kayseri’deki mahkum yakınları, cezaevi önünde toplanarak yaptıkları basın açıklamasında taciz ve tecavüz hükümlüleri haricinde diğer hükümlüler için af talebinde bulundu.
Kayseri Kapalı Cezaevi önünde düzenlenen basın açıklamasında mahkum yakınları adına konuşan Güler Ruhsar Aktaş Hatip, "Bugün burada toplanmamızın nedeni; hükümet yetkililerine defalarca talebimizi çeşitli yollardan iletmemize rağmen bir gelişme yaşanmamış olan af meselesidir" dedi.
Hatip, "Bizim eşimiz, oğlumuz, babamız, kız kardeşlerimiz, erkek kardeşlerimiz, karıştıkları ve pişman oldukları suçlardan cezaevindeler. Çeşitli suçlardan cezaevinde bulunan kişiler, bugüne kadar serbest bırakılmasına rağmen, bizim yakınlarımız hala 4 duvar arasında. Bizler, eşit adalet istiyoruz; dağılan yuvalarımızı, bozulan psikolojimizi geri istiyoruz.
Biz de yakınlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Buradan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na genel af çağrısı yapıyoruz. Af çağrısını yaparken; tecavüzcüler, tacizcilerin ayrı tutulup genel af çıkarılmasını istiyoruz. Bunlar yapılamıyorsa, en azından denetimli serbestlik süresi uzatılsın" diye konuştu.
"Seçim dönemi kapımızı çalacak olan siyasilere, milletvekili adaylarına buradan sesleniyoruz" diyen Hatip, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Bizim ailelerimiz özgür kalmadan, biz onlarla özgür günlere kavuşmadan, kapımızı çalıp da oyumuza talip olan hiç kimseye oy vermeyeceğiz.
Şu da hafife alınmamalıdır ki, bugün cezaevlerinin nüfusu bir şehrin nüfus oranını çoktan geçmiştir.
Eğer o mahkûm yakınlarının sayılarını da buna dâhil ederseniz, bizim sayımızın azımsanmayacak birçoklukta ve bu durumun, artık toplumda bir yara olduğunun da farkına varırsınız.
Toplum içerisinde bizlere hükümlü, mahkûm yakınlarımızdan dolayı, farklı bakış açısına sahip olan insanlar ve siyasiler de bilmelidir ki, her özgür insan bir mahkûm adayıdır.
Ve yine bilinmelidir ki; herkes ikinci bir şansı hak eder.
Bizler, “Babalar çocuklarına, kadınlar eşlerine kavuşsun, çocuklar cezaevlerinde büyümesin diye insanlar cezaevi şartlarında hasta olup yine cezaevlerinden ölüleri çıkmasın diye af istiyoruz.”
Af isteğimizde “Taciz ve tecavüzcülerin” bu konunun dışında bırakılmasını yinelemekte yarar görüyoruz. Eğer af isteğimizi bütün bu saydığımız sebeplere rağmen karşılayamıyorsa yine tekrarlıyoruz en azından adli kontrol sisteminde serbest bırakılma süresi uzatılması için çabalasınlar.
Çabalasınlar ki; Bizler eşlerimize, çocuklarımız babalarına, analar oğullarına kavuşsun.
Kaybedilmeden değeri anlaşılmayacak tek şey özgürlüktür gerçeğini yaşadık gördük ve öğrendik bizler bizim için değerli olan yakınlarımızın da bunu anladığına olan inancımızla Hükümet Yetkililerinden “Af” istiyoruz."