Eskişehir’de yoğun kar yağışı ile birlikte bazı ilçelerde bulunan seraların zarar görmesine bağlı olarak marul, taze soğan ve ıspanak gibi ürünlerde fiyatları ikiye katladı.
Tezgahlarda yerini alan yeşilliklerin fiyat artışına rağmen, mevsim meyveleri olan portakal ve mandalina büyük bir artış yaşanmadı. Sebzede görülen artışa vatandaş tepki gösterirken, bazı pazarcılar kar yağışı ve seraların durumu gözönünde bulundurulduğunda fiyatları normal bulduğunu belirtti, bazıları ise artışın işlerini aksatmasından yakındı. Fiyatların pahalı olduğunu söyleyen 18 yıllık pazar esnafı Yüksel Can, “Fiyatlar şuan oldukça pahalı. Kar çok yağdığından seralar zarar gördü. Bu durum tüketiciye olumsuz yansıyor. Bizim elimizde olan bir şey yok. Biz hem üreticiyiz, hem de tüketiciyiz. Seraların yıkılması nedeniyle devletten destek olursa daha memnun oluruz. Elbet onlar da duyarlıdır. Ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz. Devlet yardımcı olmazsa biz hem üretici, hem de satıcı olarak çok mağduruz” dedi.
En yüksek artışın taze soğanda görüldüğünü kaydeden Can, “Şuan en yüksek fiyat taze soğanda ve kilosu şuan 10 TL’ye geliyor. Bunu vatandaş tüketici olarak biliyor, ama kimisinin işine geliyor, kimisinin ise gelmiyor. Taze soğanın dışında tere, roka ve marulda da zam var. Yeşillikler seraların yıkılması nedeniyle isteri istemez zammın yansıdığı ürünler. Müşteri durumu da az. Herkesin maddi durumu belli” şeklinde konuştu.
Bir diğer esnaf Yücel Yıldıran ise, fiyatlardaki artışın normal olduğunu söyledi. Yıldıran, “Fiyatları normal buluyoruz. Bu şartlarda malı çıkarmak zor oluyor. Yollar da kapalı. Ona rağmen fiyatlar normal. Eskişehir’deki bazı seralar çöktü. Bu durum marul fiyatlarına yansımış olabilir. Marul fiyatları bu ara biraz yükselir, diğer ürünlerin fiyatları aynı” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar ise, pazardaki fiyatların yükselmesinden şikayet etti. Kışın etkisi ile artış yaşandığını düşündüklerini ifade eden bazı vatandaşlar, “Fiyatlar geçen haftaya oranla neredeyse ikiye katlamış durumda. Almaya azar azar da olsa devam ediyoruz. Maalesef fiyatlar çok pahalı. Karın etkisi ile normaldir diye düşünüyoruz ama daha düşük olsa daha iyi olur” diye belirttiler.