Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Uludağ, millet olarak Peygamber Efendimizi çok farklı sevdiklerini söyledi.
Uludağ, Kastamonu İl Müftülüğü tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katıldı. “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” teması kapsamında, Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Uludağ, Kastamonu’nun Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale’de en fazla şehit veren illerin başında geldiğini belirterek, “Çanakkale Türküsünün şairi İhsan Ozanoğlu’da Kastamonuludur. Kastamonu kendi bünyesinde hem siyasi hem de Manevi olarak çok önemli değerleri yetiştirmiştir. Kastamonu evliyalar diyarıdır. Kastamonu 2 Diyanet İşleri Başkanı çıkarmış bir ilimizdir. Kastamonu’nun ülkemizin kaderinde çok büyük bir emeğe sahip bir ildir” dedi.
Kutlu Doğum Haftası’nın milletin gönlünde yer almış çok önemli bir hafta olarak her yıl 14-20 Nisan tarihlerinde farklı konularla işlenmeye devam ettiğini ifade eden Uludağ, şu anda dünyanın en çok barışa ihtiyacının olduğunu belirtti. Kemal Uludağ, “İslam coğrafyasında yaşanan sıkıntılar ve yaşanan zulümler neticesinde Diyanet İşleri Başkanlığımız bu senenin konusunu “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” bir tema ile hem yurt içinde hem de yurt dışında en iyi şekilde işlenerek insanlığa anlatılmaya çalışılmaktadır. Millet olarak biz çok farklı sevmişiz Peygamber efendimizi. Biz her zaman efendimizi yanı başımızda bizden biri olarak sevdik” diye konuştu.
“PEYGAMBERİMİZİN YAŞAMINI ÖRNEK ALIRSAK, BİRÇOK SORUNU ÇÖZECEĞİZ”
Hz. Muhammed’in yaşamını örnek alıp, onun yolunda devam edersek toplumda birçok sorunun rahatlıkla çözebileceklerini ifade eden Vali Şehmus Günaydın, “Biz, eğer Sevgili Peygamberimizin yaşamını örnek alıp onun yolunda devam edersek toplumun birçok sorunu ve kendi sorunlarımızın rahatlıkla çözüleceğini göreceğiz. Yapacağımız şey aslında çok basit. Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) efendimizin bize nasıl yaşamamız gerektiği şeklindeki öğütlerini yerine getirdiğimiz zaman mutlaka mutlu sona ulaşacağız. Bu aslında çok basittir. Bizim sadece yapmamız gereken sadece biraz gayret göstermemizdir. Cenabı Allah bizi Peygamberimizin bize vermiş olduğu öğütleri uygulayanlardan eylesin” dedi.
“BU ETKİNLİKLER, MİLLETİMİZİN KALBİNDE VAR OLAN PEYGAMBER SEVGİSİNİ HAREKETE GEÇİRECEKTİR”
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yıllar önce başlatılan Kutlu Doğum Haftası geleneğinin milletin kalbinde var olan peygamber sevgisini harekete geçirdiğini belirten Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise “Bu gelenek, bütün vatandaşlarımız arasında bir kardeşlik şölenine, bir manevi yenilenme haftasına dönüşmüştür. Bu gelenek, sevgili peygamberimizi hatırlamanın yanında o’nu anlamaya, sevmenin yanında daha çok sevmeye ve daha çok sevdirmeye, o’nun muhabbetini tanımanın yanında tanıtmaya, o’nun ahlakını yaşamaya ve yaşatmaya başlamıştır. Bu hareket, o’nu hayatımızın başköşesine koymaya ve sonuç olarak bizi biz yapan değerlerimizi yeniden keşfederek hayatımızı yeniden inşa etmeye hizmet eden bir gelenek haline dönüşmüştür. Bugün bir kutlu doğum gününde daha, iki cihan güneşi, rahmet elçisi yüce peygamberimizin dünyaya teşrifinin yıldönümü dolayısıyla o mübarek şahsiyet, hep birlikte özel duygular içinde anıyoruz. Bu özel duygular, yaşamamızda emeği geçen ve bu hayırlı hizmetlere vesile olan tüm kardeşlerime minnet ve şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Tahsin Babaş, şöyle konuştu:
“Sevgili peygamberimiz, hakta, adalette, merhamette, insanlıkta, dostlukta, ailede, askerlikte, vazifede, liderlikte, her işte güçte, hayatın her alanında bizlere en iyi rehber ve en büyük önderdir. Güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderilen o kutlu elçi, yaşantısıyla bizler için en güzel örneği sunmuş, mesajlarıyla hayatımızı aydınlatan, sönmeyen bir ışık kaynağı olmuştur. O’nun insanların huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrı, bugün yeryüzünün en çok ihtiyacı olan barış ve düzeni sağlayacak en önemli başvuru kaynağımızdır. Bilgi ile hikmeti, madde ile manayı, dünya ile ahireti bir denge içerisinde bizlere sunan o yüce elçi, aynı zamanda bizlere bütün insanlığa sevgiyle bakmayı öğretmiştir. Bu öğreti çerçevesinde peygamber sevgisi etrafında buluşmaya, o kutlu nebinin kutlu davetine icabet etmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Peygamberimiz, insanı insan yapan değerleri anlamamızı ve bu değerlere odaklanmamızı sağlamıştır. Yüce peygamberimizin, iyi ile kötünün, doğru sal mesajı, bu gün ile yanlışın, güzel ile çirkinin daha berrak görülmesini sağlayan kut insanlığının tek kurtuluş reçetesi olarak önümüzde durmaktadır. Sadece inanç ve ibadetlerle değil, insan ilişkileriyle de ihlas ve samimiyetin en güzel ifadesini sunan yüce peygamberimiz, insanların birbirlerine samimi, içten ve gönülden davranmasını tavsiye etmiştir."
Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) efendimizin doğumunu kutlamak için bir araya geldiklerini ifade eden Kastamonu İl Müftüsü Osman Aydın da, “Bu gece Diyanet İşlerinden gelen kıymetli hocamızın vereceği bilgiler ışığında inşallah Peygamber Efendimizin hayatını örnek alıp bunun huzurunu evlerimizde ailemizle birlikte inşallah hep beraber yaşayacağız. Bu akşam sıradan bir akşam değil. Çünkü bu akşam kâinatın efendisinin dünyaya teşriflerinin günü ve çok mübarek bir gündür. Onun gelişiyle birlikte getirdiği güzellikleri hatırlayacak ve inşallah yeniden doğmuş olacağız. Peygamberimizin kutlu doğuşu inşallah bizimde doğuşumuz olacak. Yeniden dünyaya gelmiş gibi hanemizde, komşularımıza, aile fertlerimize ve toplumumuza inşallah bu güzellikleri göstermiş olacağız”
Konuşmaların ardından Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen İlk ve Ortaokulları arasında şiir yarışması, Ortaokulları arası kompozisyon yarışması, Liseler arası Makale yarışması ve Kur’an Kurslara arası 40 Hadis Yarışmasında birinci olan öğrencilere hediyeleri verildi.
Ayrıca gecede, davetlilere gül takdim edildi.