Aydın’ın Köşk İlçesi’ne Bağlı Akçaköy ile Merkez İlçesi’ne bağlı Eğrikavak Köyü arasında bulunan ve 2006 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınan tarihi su değirmeni kaderine terk edildi. 7 yıl öncesine kadar tahıl öğüten değirmenin harabeye dönerken, değirmendeki yaklaşık 5 asra dayanan tarihin izleri silinmeye yüz tuttu.
Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 27 Nisan 2006 yılında 154 nolu karar ile koruma altına alınan tarihi değirmenin yıllarca Aydın Efeler, Köşk ve İzmir’in Ödemiş ilçelerindeki vatandaşlara hizmet verdiğini belirten yöre sakinleri nostaljik olarak da olsa tarihi değirmenin ayakta tutulmasını istediler. Asırlardır Aydınlılar’ın yanı sıra Ödemişliler’e de hizmet veren su değirmeni, doğal ve tabii güzelliğiyle tarihe ışık tutarken 2863, 3386 ve 5226 sayılı kanunlar kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline karar verilmişti.
Yaklaşık 9 yıl önce koruma altına alınan tarihi değirmenin kaderine terk edildiğini ve uzun zamandır çalışmadığı için özelliğini kaybettiğini belirten çevre sakinleri ’Başdeğirmen’ olarak bilinen bu yapının korunmasını istediler. Zaman zaman genç kuşakların merak, yaşlıların ise nostalji için ziyaret ettiği tarihi mekanın yaklaşık 5 asırlık geçmişi olduğu öğrenildi.
Basit bir yapı görünse de asırlık su değirmenin önemli bir tarih olduğunu belirten vatandaşlardan Samet Kılıç, “Çocukluğu bu bölgede geçmiş olup da şu anda 40 yaşın üzerine olan binlerce erkeğin bu değirmende önemli bir mazisi vardır. Sabah erkenden zahireler at, eşek ya da katır sırtında değirmene getirilir akşamlara kadar değirmen çalışırdı. Kurak yıllarda su az gelince daha ağır çalışan bu değirmende saatlerce sıra beklenir ama hak ve adaletten kimse vazgeçmezdi. Günümüz gençliği bu değerleri bilmiyor. Hayatın tamamen elektriğe endekslendiği günümüzde bir gün daha doğal olan eski yaşama dönüleceğine inanıyorum ama artık eski değirmenleri çalıştıracak usta da kalmadı. Burası eskisi gibi çalışmış olsa turizm amaçlı bile ziyarete gelen çok olur. Ancak biz değerlerimize sahip çıkmıyoruz” diye konuştu.