GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Giresun Üniversitesi (GRÜ) Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, kadın sorunlarına yönelik daha aktif çalışma yapma kararı aldıklarını, bu kapsamda Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülen Özgecan Aslan'ın ismini GRÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne vereceklerini söyledi.

Prof. Dr. Attar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde kadına şiddetin görünür hale geldiğini ve bu konuda üniversite olarak duyarlı olduklarını söyledi.

Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin Türkiye ve dünyanın kalbini derinden yaraladığını vurgulayan Attar, bu olayı şiddetle kınadığını, kendisinin de bir anne olarak iki kız evladı bulunduğunu anlattı.

Karşılaşılan bu tarz olayların öncelikle "toplumun yeterince eğitilmemesinden" kaynaklandığını aktaran Attar, özellikle annelerin eğitilmesi gerektiğine dikkati çekti.

- "En önemli sorun annelerin yeterince eğitilmemesidir"

Attar, anne eğitiminin gelecek adına önem taşıdığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Toplum açısından en önemli sorun annelerin yeterince eğitilmemesidir. Çünkü 'kadına şiddet' denildiği zaman obje olarak erkek eleştirilse de şiddetten dolayı kınansa da unutulmaması gereken bir gerçek var ki her erkeği dünyaya getiren bir annedir. Her erkeğin büyüme sürecinde onu eğiten kişi annedir. Bundan dolayı doğduğu günden itibaren evlatlarımızın, erkek veya kız olsun, terbiyesiyle doğru bir şekilde ilgilenmemiz gerekiyor."

- "Sevgimiz de abartılı sevgisizliğimiz de"

"Biz toplum olarak duygularımızı fazlaca belli eden bir milletiz" diyen Attar, şöyle devam etti:

"Sevgimiz de abartılıdır, sevgisizliğimiz de abartılıdır. Toplumda boy gösteren şiddetin temel nedeni abartılı sevgi ve abartılı sevgisizliktir. Bir taraftan şımartılmış, her isteğini elde etmiş olan ve bunun için toplumun temel kural ve kaidelerini hesaba almadan hareket eden, 'kendi başına buyruk' denilen şekilde bir insan grubu yetiştiriyoruz. Diğer taraftan da hiç sevgi göstermediğimiz için duyguları rencide edilmiş ve bu nedenden dolayı çevresine, insanlara ve herkese nefretle bakan kişiler yetiştiriyoruz. İkisi de uç noktalarda olmaktır, ikisi de yanlıştır, ikisi de yanlış eğitilme sonucunda topluma zarar veren bireylerin topluma sunulmasıdır."

Kadına şiddet konusu ele alındığı zaman "kadın" merkezli ve kadınlarla ilgili yapılan sunumları doğru bulmadığını dile getiren Attar, kadına şiddeti önleyecek kişilerin kadın olmadığını, bu konudaki en önemli faktörün erkekler olduğunu vurguladı.

Akademisyenler olarak gerçekleştirdikleri toplantı sonucunda kadın sorunlarına yönelik daha aktif çalışma yapma kararı aldıklarını belirten Attar, "Özgecan Aslan" ismini GRÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (GÜKAM) vereceklerini söyledi. 

Prof. Dr. Attar, Kadın ve Demokrasi Derneğince 6-7 Mart tarihlerinde İstanbul'da kadınlar ile ilgili bir sempozyumun oturum başkanlığı yapacağını ve bu sempozyumun, toplumun eğitilmesinde olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını sözlerine ekledi.