Yozgat’ın Sorgun İlçesinde yaşayan 72 yaşındaki Cafer Kaya, yaklaşık yarım asırdır işyerine gelen müşterilerine kuşburnu çayı ikramında bulunuyor.
Kendisinin 50 yıl önce bağırsak ve idrar yollarından rahatsız olduğunu ve kuşburnu çayı içmeye başladıktan sonra bu hastalıklarından eser kalmadığını ifade eden Cafer Kaya, “ İlk kuşburnu ikramını Yozgat’ın tanınmış velilerinden Şehzade Ahmet Efendi’den gördüm. Ahmet Efendi bütün Türkiye’de tanınan bir din alimiydi. Türkiye’nin her yerinden kendisini ziyarete gelenlere kuşburnu çayı ikramında bulunurdu. Ben de o dönemde çok gençtim, kendisini ziyarete gittim. Bana da kuşburnu ikram etti. Tadı ve aroması çok hoştu, birkaç bardak içtim. Yozgat’tan Sorgun’a dönünce, aynı çaydan evde de yapıp içmeye başladım. Aradan bir süre geçtikten sonra idrar yollarımın, bağırsaklarımın düzene girdiğini ve hatta tansiyonumun bile normale döndüğünü fark ettim. O gün bu gündür dükkanımda sürekli kuşburnu çayı kaynatıp, gelen müşterilerime ikram ederim” dedi.
Cafer Kaya’nın oğullarından Adem Kaya da babasının başlattığı bu geleneği sürdürdüğünü, bundan da büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Bende bu geleneği sürdürüyorum. Kuşburnu Türkiye genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da bol miktarda yetişiyor. Sonbaharda topluyoruz yaz, kış kaynatıp içiyoruz” diye konuştu.