Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep’in gerçekleştirdiği çalışmalarla zoru başardığını söyledi.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi Mesut İşsever, Ekonomik Araştırmalar Bölüm Sorumlusu Zuhal Özbay Daş ve Danışman Doç. Dr. Ümit İzmen, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık’ı ziyaret etti. Başarılı ve üreten bir şehir olduklarını vurgulayan Bartık, bunun da kolay olmadığını ifade etti.
Bartık, “Gaziantep’in çevresindeki kentlere göre çok daha az verimli topraklara sahip oluşu, kamu yatırımlarından yoksunluğu gibi dezavantajlı durumunu avantaja çeviren işadamlarımızı kutluyorum. Gaziantep her şeyde olduğu gibi sanayi ve ticarette de sıra dışı olmayı başardı” dedi. Gazianteplilerin çalışkanlığına dikkati çeken Bartık, iyi çalışmaları örnek alan iş adamlarının, cesur adımlarla hareket ettiğini dile getirdi. Gazianteplilerin çalışkanlıkları ile zorlukların üstesinden geldiğini anlatan Bartık, “Gaziantep’i hem Türkiye’de hem de dünyada en hızlı gelişen şehirlerarasına sokan nedenler cesareti ve iyiyi örnek almasıdır” diye konuştu.
Gaziantep’in sanayileşmesinde dönüm noktasının 90’lı yıllar olduğunu vurgulayan Bartık, şöyle devam etti:
“Gaziantepliler her şeyden önce çalışkandır. Gaziantepli bir işadamı sadece işletmesinin patronu olmakla kalmıyor, finansı, satın almayı, satışı ve üretimi de çok iyi biliyor. Bunları bilen insanlar da doğal olarak hedefine hızlı varıyor. Gaziantep’i bazı şehirlerle kıyaslıyorlar. Gaziantep’in 2005 yılında Türkiye ihracatındaki payı yüzde 2.38, 2010’da 3,16 ve 2014 yılında 4,2 olmuştur. Bizimle kıyaslanan şehirlerin hepsini toplasak Gaziantep’in payı kadar etmiyor. Bizim emsal illerimiz Kocaeli ve Bursa’dır. Gaziantep kıyaslanacaksa Bursa ve Kocaeli ile kıyaslanmalıdır. Türkiye’nin en iyi sanayi kentleri Kocaeli, Bursa ve Gaziantep. İhracatta da İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa, Ankara ve ardından Gaziantep geliyor. Gaziantep’i yılsonunda Ankara’nın önünde göreceksiniz.”
Avrupa pazarının Ortadoğu’ya kaymaya başladığını vurgulayan Bartık, Suriye, Irak ve İran’la iş yapmak isteyenlerin Gaziantep’le işbirliği yapmak zorunda olduğunun altını çizdi. Bartık, “Suriye ve Irak zaten bizim İran ve Rusya’ya bakmamız lazım. Gaziantep için bunlar çok önemli pazar. İran’da önümüzdeki 20-25 yılda pazarımız var. Rusya’da da 100 yıllık pazarımız var” ifadelerini kullandı.
Mesut İşsever ise, Gaziantep ekonomisine ilişkin çıkarılacak bir kitabın hazırlığını yaptıklarını söyledi. Bu çalışmayı 5 ilde yaptıklarını hatırlatan İşsever, Gaziantep’e dair çıkarılacak kitap için ilgili kişilerin bilgisine başvurduklarını kaydetti.