Özel Uncalı Meydan Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sarp Tancı, tüm dünyada erkek kısırlığının giderek artan bir sorun olduğunu belirterek, çocukları olmayan çiftlerin yaklaşık yüzde 40’ında sorunun, erkekten kaynaklandığını kaydetti.
Günümüzde erkek kısırlığındaki artışın sebepleri arasında bozulan çevre koşulları, stresli yaşam koşulları ve ayrıca GDO’lu gıdaların tüketimindeki artışın etken olduğunu ifade eden Op.Dr. Tancı, “Erkekte kısırlığa ayrıca bazı hastalıkların da yol açtığı bilinmektedir. Bu hastalıkların başında varikosel gelmektedir. Yapılan çalışmalara göre kısırlık problemi yaşayan her 3 erkekten 1’inde varikosel tespit edilmiştir. Sperm hareket ve sayısında düşüşe yol açan bu hastalık, cerrahi tedavi sonrası tamamen düzeltilebilmektedir” dedi.
Hormon bozukluk ve yetersizlikleri, enfeksiyonlar, inmemiş testis, hipospadias, sistemik hastalıklar, sperm kanallarındaki tıkanıklıklar ve bazı genetik anormalliklerin kısırlık nedenleri olduğunu belirten Op. Dr. Sarp Tancı, şunları kaydetti:
”Bunların çoğu kolayca tedavi edilebilen durumlar olup, çocuk sahibi olamayan erkeklerin bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi, gereken testler ve incelemeler sonucunda nedenin belirlenerek tedavisinin yapılabilmesi çoğunlukla mümkün olabilmektedir. Ameliyat, ilaç tedavileri ve yardımcı üreme tekniklerinin gelişmesiyle günümüzde erkek kısırlığının tedavisinde önemli adımlar atılmıştır.”