Yayalaştırma uygulamalarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Av. Ali Acar, “Eskişehir kent merkezinde Zübeyde Hanım Bulvarı yayalaştırma kapsamı içine alınmalıdır” dedi.
Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Acar, ülkemizde son yıllarda artan hareketsiz yaşama karşı yerel yönetimlerin savaş açtığına dikkat çekti. Acar, "Merkezi kamu otoritesi ve yerel yönetimler yürüyüş/gezinti alanlarının arttırılması için sürekli eylem planları açıklıyor. Uygulamalar yapıyor. Başbakan’ın açıkladığı “Öncelikli dönüşüm eylem programında” da şehir merkezlerine özel araçlarla girişe kısıtlılıklar planlanmaktadır. Kent merkezleri yayaların güvenli olarak gezinti/yürüyüş yapabileceği yayalaştırılmış alanların yaygınlaştırıldığı bir Türkiye/kent vizyonu öne çıkmaktadır” diye konuştu
SON YILLARDA ARTIŞ VAR
Eskişehir’de son yıllarda yayalaştırılmış alanların arttırılmasında önemli artış gözlendiğini dile getiren Acar, “Kentin merkezinde demiryolunun yer altına alınması ile oluşturulan kapalı kesit üzerine tüketicilerin gezinti yapabileceği bir rekreasyon alanı oluşturuluyor. Demiryolunun yer altına alınması ile oluşturulan bu alanı tamamlar nitelikte daha başkaca uygulamaların da Zübeyde Hanım Bulvarı’nda hayata geçirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
NELER YAPILMALI?
Genel Başkan Yardımcısı Acar, yayalaştırma çalışmaları kapsamında yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:
“Güllük, Ömerağa, Eskibağlar mahallelerinin ara sokaklarından doğal yönelimle şehir merkezine gelen tüketicilerin güvenli yaya geçişini sağlayacak tedbirler alınmalıdır. Bunun yanı sıra Hacı Seyit, Hayriye, Hacı Ali Bey mahallelerinde oturan tüketicilerin Tunalı Perşembe Pazarı’na güvenli ulaşımı sağlanmalıdır. Zübeyde Hanım Bulvarı’nda güvenli yaya geçişi işaretleri, hız kesici bariyerler, hız sınırlaması, ikaz lambaları gibi işaretler konulmalıdır.”