Gümüşhane Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Kulübü öğrencileri Soma Maden kazasının birinci yıldönümünde hayatını kaybeden 301 madenciyi andı.
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu bahçesinde düzenlenen etkinlikte ellerinde dövizlerle Soma, iş güvenliği, madenler ve iş kazalarıyla ilgili mesajlar veren öğrenciler daha sonra madende meydana gelen patlama ve ardından yaşanan olayları canlandıran tiyatro sahneledi.
Etkinliği izleyen çok sayıda öğrenci oyun sırasında ilk olarak patlama sesiyle irkilirken, ardından arkadaşını kucağında madenden çıkaran madenciyi ve ölen madencinin eşi ve çocuğunun yaktığı ağıtlar karşısında duyarsız kalamayarak gözyaşlarına boğuldu.
Maden kazasının ardından kamuoyuna yansıyan görüntülerin ve konuşmaların birebir canlandırıldığı oyunun ardından konuşan Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Aydın Kıvanç, olayın üzerinden bir yıl geçtiğini, çok kişinin farkında bile olmadığını söyledi.
“BİR YIL GEÇTİ BİZ HAYATLARIMIZI LAYLAYLOM GEÇİRİYORUZ”
Kendilerinden başka anma etkinliği yapılmamasını da eleştiren Kıvanç, “301 can kolay değil. Canın parayla pulla ölçüsü yok. Kömür kara ölüm oldu. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı, sözün bittiği yere geldik. Bir yıl geçti bir hayatlarımızı hep beraber laylaylom geçiriyoruz. Evlatsız kalan babalar o acıları hala yüreklerinde taşıyorlar. Biz ne yaptık? Hiçbirşey.” dedi.
“SAĞLIK, YAŞAM VE GÜVENLİK HERKESİN EN DOĞAL HAKKIDIR”
Soma’da ki kazada hayatını kaybeden 301 madencinin ne uğruna öldüğünü de sorgulayan Kıvanç, sağlık, yaşam ve güvenlik hakkının herkesin en doğal hakkı olduğuna değinerek, “Kazanın ardından geçen bir yılda çok bir gelişme göremedik. Olumlu bir gelişmeye rastlayan varsa biz ancak ahla, vahla, konuşmakla bu süreyi geçirdik.” ifadelerini kullandı.
Oyunun ardından programı düzenleyen öğrenciler hep bir ağızdan “Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız” diye seslendi.