Gaziantep Kent Konseyi 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda şehirde yaşayan Suriyeli vatandaşların durumunu ele aldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantının ana gündem maddesi kentte yaşayan Suriyeliler oldu. Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan’ın başkanlığında toplanan üyeler, Suriyeliler konusundaki fikirlerini ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.
Derlenen verilere göre kentte 330 bin dolayında Suriyelilerin yaşadığını ifade eden Aslan, bu toplantı sonrasında elde edilen veriler doğrultusunda Suriyeliler hakkında bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin çok büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu, ancak el ele vererek iyi bir kent konseyi oluşturulduğunu ve her sorunun altından kalkındığı gibi bu sorununda altında kalakbileceklerini ifade etti.
Suriyelilerin içinde bulunduğu sıkıntıyı Cenevere’de de anlattığını anımsatan Şahin, “Biz burada kendi işçimizi ve vatandaşımıza öncülük tanımak durumundayız. Eğer 5. OSB’de kayıt dışı bir Suriyeli çalıştırılıyorsa bu yanlış bir durumdur. Bizim en önceliğimiz kendi işçimiz ve vatandaşımız gelmeli. Kendi vatandaşımızı mağdur etmeden hareket etmeliyiz” diye konuştu.
Muhalefet parti temsilcileri ile birlikte hareket ederek sorunları el ele vererek bir rapor halinde Ankara’ya daha iyi anlatacaklarını vurgulayan Şahin, bu açıdan bu toplantıya gelen katılımcıları çok önemsediğini kaydetti. Gaziantep’in birçok sorunları ve krizleri başarı ile atlattığını dile getiren Şahin, “Tabiki kentimizde oluşan kriz ve sorunları yönetmek bizim boynumuzun borcu. Kentler yarışında 2023 hedefini en başta yakalayan kent biz olacağız. Bugün bu salonda bu tabloyu görüyorum. Bugüne kadar izlediğim ve katıldığım en olgun toplantıyı burada gördüm. Hepinize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
258 BİN KİŞİ KAYIT ALTINA ALINDI
Gaziantep Valisi Erdal Ata da, şehirde kamp içinde ve kamp dışında 258 bin Suriyelinin kayıt altına alındığını açıkladı. 60 bin çocuğun eğitim çağında bulunduğunu ancak bunların sadece 25 binine eğitim verilebildiğini aktaran Ata, 162 bin kişinin bakıma muhtaç olduğunu ve günde 3 bin kişiye sıcak yemek verildiğini kaydetti.
Şehir içindeki trafikte Suriye plakalı araçlarda yaşanan sıkıntıyı İçişleri Bakanlığı’na bildirdiklerini anımsatan Vali Ata, bakanlığın değerlendirmeleri yaptığını ve en kısa zamanda sonuçlandırdığını ifade etti. Suriyelilere yönelik üretilen politikalarda diğer illere göre Gaziantep’in çok iyi konumda olduğunu dile getiren Ata, İslahiye’de 25 bin kişilik bir kamp yapıldığını, ancak ilk etapta 15 bin kişinin bu kampa alınacağını bildirdi.
Sınır güvenliğinde bir takım sıkıntıların olduğunu, bu konuda emniyet ve jandarma görevlilerinin güvenliği aldığını aktaran Vali Erdal Ata, binlerce Suriyelinin sınırdan kaçak geçerken yakalandığını ve haklarında yasal işlemlerin yapıldığını belirtti. Ata, sınırda 4-5 metre derinliklerinde çukurlar kazıldığını ve bunun yanında aydınlatma sisteminin çoğaltıldığını söyledi. Daha fazla Suriyelilerin girişini önlemek için Ankara’da AFAD görevlileri ile sürekli irtibat halinde olduklarını anımsatan Ata, Suriyeliler yapılan yardımlarını kendi vatandaşların haklarında kesilerek yapılan yardımlar olmadığını ifade etti. Ata, bu yardımların ek yardımlar olduğunu bildirdi.
Suriyeliler hakkında detaylı bir sunum yapan Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu ise, 4 ayrı kampta barınan Suriyelilerin, sağlık, barınma, eğitim, güvenlik gibi konularda yapılanları rakamsal verilerle açıkladı.
Görüş ve önerilerin ardından soru ve cevaplar ile devam eden toplantıda, bundan sonra kente gelen Suriyelilerin başka illere yönlendirilmesi de gündeme geldi. Yaklaşık 4 saat süren toplantı, görüş ve önerilerin derlenmesiyle birlikte bir sonuç raporu haline getirilmesi planlanıyor.