Türksat ve Bilkent Üniversitesi, Türksat’ın faaliyet alanlarında AR-GE projeleri yapmak üzere işbirliği protokolü imzaladı.
Türksat ve Bilkent Üniversitesi, Türksat tarafından üniversite bünyesinde kurulacak olan TürksatLab’da Türksat’ın faaliyet alanlarında AR-GE projeleri yapmak üzere işbirliği protokolü imzaladı. Bilkent Üniversitesi Rektörlük Binası 409 nolu salonda düzenlenen imza törenine Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türksat üst düzey yetkilileri ile Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, rektör yardımcıları, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Arıkan ve öğretim görevlileri katıldı. Törende konuşan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Gül, Türkiye’nin 200 yıldan beri sanayileşme çabası içinde olan bir ülke olduğuna değinerek, “Şu sıralarda da artık yeni sanayileşmiş ülkeler arasına giriyor. Sanayileşmiş ülkeler güçlerini nereden alıyor? Bu gücü bilgi üretiminden ya da bilgiden geldiğini görürüz. Sanayileşmiş ülkelerin çok güçlü üniversiteleri var. Türksat ile Bilkent Üniversitesi arasında yapılan bu protokolü çok önemsiyorum. Çünkü biz bir şirketiz. İşin uygulama tarafındayız. Üniversite ise işin teori tarafında. Biz problemlerimizi, sorunlarımızı üniversiteye getireceğiz, TürksatLab’a getireceğiz. Buradaki arkadaşlar, hocalarımız bu problemleri çözecekler. Bizde çözümleri kullanacağız” dedi.
“2018 YILINDA DA BU UYDUMUZ UZAYA FIRLATILACAK”
Türsat ile ilgili bir sunum yapan Gül, 4B uydusunun Haziran ayında fırlatılacağını hatırlattı. Türksat 5A uydusunun yapımına da bu sene başlanacağını belirten Gül, yüzde 25 yerli katkı oranını hedeflediklerini ifade ederek, “Bunu da açıkça yüzde 25 yazmayacağız. Biz bu konuda çalışan şirketlerimize yazı yazdık. Gelen cevapları değerlendiriyoruz. Bunlar arasında TAI var, Aselsan var, Havelsan var, TÜBİTAK Uzay var. Burada nokta atışı yapacağız. Şu kısmı TAI yapacak, şu kısmı Aselsan yapacak diye açık bir şekilde yazacağız. 2018 yılında da bu uydumuz uzaya fırlatılacak. Türsat 6A uydusuna başladık. Geçen Aralık ayında protokolümüzü imzaladık. Tamamen yerli imkanlarla yapılacak. Tasarımı yerli olacak” şeklinde konuştu.
“UYDU AR-GE PROJELERİNDE BİLKENT ÜNİVERSİTE İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”
Gül, Türsat’ın da katkılarıyla Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) kurulduğunu ve bu merkezin yakında açılacağını bildirdi. Kablo hizmetleri ve e-devlet hizmetlerinde verilen hizmetleri de anlatan Gül, “Uydu AR-GE Projelerinde Bilkent Üniversite ile birlikte çalışacağız” dedi.
Gül, ayrıca Atomik Saat Bilgisi Dağıtım Projesi, Düzlemsel Anten Projesi, Konumlama Destek Projesi ve Bölgesel Konumlama Sistemi Projesi ile ilgili bilgiler verdi.
“DÜNYAYA SESİMİZİ DUYURACAK YENİLİKLER YAPABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atalar ise, Rusya Devlet Başkanı Putin’in üniversitelerinin dünyada ilk 100 üniversitesi arasına girememesi üzerine 2020 yılında 5 tane Rus üniversitesini ilk 100 arasına sokma projesini başlattığını anlatarak, “Moskova’da bir toplantı düzenlediler. Beni davet ettiler Türkiye’den. Konuşmamda istedikleri şey de ‘Bilkent Üniversitesi bu kadar kısa zamanda dünya sıralamalarında bu kadar yüksek yere gelmeyi nasıl başardı bunu bize anlatır mısınız’ dediler. Bende konuşmamda önemli faktörleri sıraladım. Bir tanesi üniversiteler arasındaki rekabet. Rekabet ortamının çok önemli olduğunu söyledim. Hocalar arasında da rekabet var. Konuşmamda bunlardan bahsettim. Bilkent Üniversitesi ile Türksat arasında yapılan bu işbirliği protokolü sayesinde de özellikle elektrik mühendisliği bölümümüzdeki hocaların çalışmalarıyla çok yeni şeyler yapabileceğimizi, yenilikler yaratabileceğimizi ve dünyaya sesimizi duyuracak yenilikler yapabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Gül ve Atalar işbirliği protokolünü imzaladı.
TÜRKSAT’IN İHTİYAÇ DUYDUĞU BİRÇOK KONUDA AR-GE PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLECEK
Bilkent Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin koordinasyonunda hazırlanan protokol ile “uydu haberleşme”, “sinyal işleme”, “televizyon yayıncılığı”, “anten”,“konumlama” ve “şifreleme teknolojileri” gibi alanlar ve Türksat’ın ihtiyaç duyduğu diğer birçok konuda AR- GE projeleri hayata geçirilecek. Söz konusu çalışmalar, Türksat tarafından kurulacak TürksatLab adı verilen laboratuvarda gerçekleştirilecek. TürksatLab bünyesinde Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve araştırmacıları ile Türksat uzmanları birlikte AR-GE çalışmaları yürütecek. Ayrıca, Bilkent Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri, Türksat çalışma alanlarına yönelik lisans bitirme projeleri hazırlayacak, yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapacak. Üniversite ile sanayi işbirliği kapsamında yeni ve başarılı bir model olması beklenen TürksatLab çalışmalarının birçok yenilikçi teknolojinin sanayiye kazandırılmasında faydalı olacağı öngörülüyor. Bilkent Üniversitesi, üniversite bünyesinde üretilen bilgi ve teknolojinin en yaygın biçimde toplum yararına kullanılmasını ve ekonomiye kazandırılarak, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamayı hedefliyor.