Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, gerekli tüm anabilim dallarında akademik yapılanmasını tamamlayarak 2013-2014 akademik yılı içerisinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin 2015-ÖSYS kılavuzunda yer almak için tüm süreçlerin tamamladığını ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na gerekli müracaatları yapıldığını açıkladı.
Yükseköğretim sistemi içerisindeki eğilimlerin gerekliliklerin ve şehrin tarihi, kültürel ve manevi zenginlikleriyle mevcut potansiyelinin sivil toplum kuruluşlarının da maddi taahhütlerinin dikkate alınarak İlahiyat Fakültesinin 2013 yılında kurulduğunu, çok kısa bir süre içerisinde akademik anlamda gerekli öğretim üyelerini kadrolarına dahil ederek ilk aşamada "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği" programının aktif hale getirilerek öğrenci alımına 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle başlandığını anlatan Rektör Orbay, “Diğer taraftan, Dekanımız Prof. Dr. Şuayip Özdemir başkanlığında kurulan dernek ile çok kısa bir süre içerisinde hayırsever insanımızın desteği ile İlahiyat Fakültesi inşaatına başlanmıştır. Şu an itibari ile kaba inşaatı tamamlanma aşamasındadır. Akademik anlamda ise biri yabancı uyruklu olmak üzere toplam 11 öğretim üyesi sayısına ulaşılmış ve ilahiyat öğrencisi alımı için gerekli olan tüm anabilim dallarımıza gerekli atamalar yapılmıştır. Senatomuz kararı ile 2015-ÖSYS kılavuzu için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımıza gerekli müracaatlar yapılmıştır. Kısacası, fakültemiz her yönü ile 2015-2016 akademik yılı için tüm hazırlıklarını tamamlamış, eğitim-öğretim faaliyetlerine hazır haldedir” diye konuştu.
Fakültenin aynı zamanda önemli güzel çalışmalara da imza attığına değine Orbay, “Örneğin, kısa süre içerisinde hakemli ve yılda iki defa yayınlanan İlahiyat Fakültesi Dergisi’ni yayın hayatına geçirmiştir. İlahiyat Fakültesi Dergisi, ilahiyat alanında telif, çeviri, sadeleştirme, konferans, seminer ve sempozyum değerlendirmeleri ile ilim dünyasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dergide ayrıca tarih, sosyoloji, psikoloji, eğitim ve felsefe alanındaki bilimsel çalışmalar da yayınlanabilecektir. Dergimiz, ciddi bir hakem değerlendirme sürecinden sonra yayın kabul etmekte olup ve düzenli olarak basılmaktadır. Açık erişim sistemleri üzerinden elektronik olarak araştırmacılara ulaşan dergimizin üniversitemiz imkanları ile basımı ve dağıtımı yapılmaktadır. Aynı zamanda Tübitak Ulakbim Dergi Park sistemine girmiş ve okunurluk oranı her geçen gün daha da artarak devam etmektedir. Tüm bu çalışmalar neticesinde dergimiz saygın indeksler tarafından taranmaya başlanmıştır. Hedef olarak ise en kısa sürede uluslararası en saygın dergileri içine alan SSCI indeks kapsamına girmek olarak konulmuştur” şeklinde konuştu.
Fakültemiz aynı zamanda, "Osmanlı’dan Günümüze Kur’an ve Hüsnü Hat" konulu çok önemli bir sempozyumu gerçekleştirdiğine de anımsatan Prof. Dr. Orbay, “Topluma hizmet kapsamında ise genç, dinamik ve bir o kadar da istekli olan öğretim üyelerimiz pek çok eğitim-öğretim aktivitelerinin içerisinde bulunmakta, değerler eğitimi, konferanslar, seminerler, paneller düzenleyerek Amasya’mızda önemli bir farkındalık oluşturmuşlardır. Bu ve benzeri güzel çalışmalarımız artarak devam edecektir. Fakültemizin fiziksel anlamda başlatmış olduğu bu güzel çalışmaların en kısa sürede tamamlanması ve hayata geçirilmesi noktasında ise bu şehirde doğan, bu şehirde doyan ve bu tür hizmetlerin artarak devam etmesine gönülden inanan tüm hayırseverlerimizi bu heyecanımıza destek olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.