TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası’nın üst faiz oranını aşağı indirmesinin bankaların fonlama maliyetini de düşürdüğünü vurgulayarak, “Bankaların bu oran inişini hızla yansıtıyor olmaları lazım. Çünkü bunu yansıtmazlarsa Merkez Bankası’nın faiz indirmesinin bir anlamı olmaz” dedi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu tarafından İstanbul’da düzenlenen 2. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi sonrasında Kanal 24 televizyonuna konuk olan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu değerlendirmelerde bulundu. Faizlerden bir iş adamı olarak memnun olabilmelerinin mümkün olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Merkez Bankası’nın üst faiz oranını aşağı indirmesi otomatikman bankaların fonlama maliyetini de düşürmektedir. Şimdi özel sektör olarak, müteahhitlik sektörü, tüketici, vatandaş olarak beklentimiz, bankaların bu oran inişini hızla yansıtıyor olmaları lazım. Çünkü bunu yansıtmazlarsa Merkez Bankası’nın indirmesinin bir anlamı olmaz. Bankacılık sektörünün de maliyetleri düştüğüne göre o zaman hızla bunu yansıtıyor olması lazım. Faiz indirimi bekliyoruz, çünkü faizlerin yüksekliği otomatikman iç piyasadaki tüketimi azaltır ve imalat sanayini, inşaat sanayini, sanayi sektörünü, hepsini vuruyor” dedi.
Hisarcıklıoğlu, üretim yapabilmek için en önemli şeyin kaynak ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, kaynak ihtiyacının maliyetinin çok yüksek olmasının Türkiye’nin büyüme oranını düşürdüğünü ifade etti. Türkiye’de büyümeyi iç piyasanın, tüketimin sağladığını anımsatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Tüketimde bu faizlerle piyasanın dönebilme şansı yok. Bir taraftan da istihdam baskısı var. İşsizlik baskısı var. Bunun aşağı inebilmesi için ne yapmak lazım? İç piyasayı canlandırmak lazım. Onun için de şu anda mekanizma bankaların eline bir fırsat verdi. Ben de buradan bankalara seslenmek istiyorum, hızla kredi faizlerini indirmeleri lazım.”
“TÜRKİYE’NİN İTİCİ GÜCÜNÜN ANA SEKTÖRÜ MÜTEAHHİTLİK”
Kentsel dönüşüm kongresini değerlendiren Hisarcıklıoğlu, müteahhitlik sektörünün Türkiye’de ana itici sektörlerin başında geldiğini belirterek, “Örnek verirsek Türkiye’deki büyüme oranıyla müteahhitlik sektöründeki büyümeye baktığımız zaman Türkiye’nin büyümesinin üstünde. Yani Türkiye’nin şu anda itici gücünün ana sektörü müteahhitlik sektörü. 60 yıl önce şehirlerde yaşayan nüfusumuz yüzde 15’ti, bugün bu oran yüzde 75’e geldi. Yani şehirlere göç oldukça şehirlerin yapılaşmaya ihtiyacı var. Burada da müteahhitlik sektörümüz çok büyük rol oynadı. Bütün dünyada da böyle, şehirleşme, zenginleşme oldukça otomatikman şehirlerdeki nüfus artıyor. Onun için de şehirlerin doğru yapılaşması açısından, hem planları açısından, hem projeler açısından, hem inşaatın kalitesi açısından çok önemli. İnşallah bu zirvenin Türk müteahhitlik sektörüne, Türk inşaat sektörüne büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Önümüzdeki dönemde de en önemli rolü yine Türkiye’nin itici güçlerine istihdam deposu olan inşaat sektörü sağlayacak” şeklinde konuştu.
YERLİ FİRMALARA YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI
Kamu ihalelerinde yerli firmalara yüzde 15 fiyat avantajı sağlanmasına da değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de var olan ama uygulanmayan bir sistem olduğunu hatırlatarak, “Bunun yasasını çıkartarak şu anda bütün sanayicilerimiz için müthiş bir fırsat çıktı. Türkiye’nin ithal ettiği, kamunun satın aldığı her türlü malı Türkiye’de üretebilirsiniz. Artık ya Çin’den geliyor, şu ülkeden geliyor, bu ülkeden geliyor demeye gerek yok. Devlet şu anda bize müthiş bir fırsat veriyor. Diyor ki, yurt dışından, Çin’den getirdiğin malı eğer bana 100 liraya satıyorsan, Türkiye’deki üretilen malı 115 liraya satabilirsin. Yani yüzde 15 daha pahalı satabilirsin diyor. Bu müthiş bir fırsat, bunu iyi değerlendirmek lazım” dedi.
Hisarcıklıoğlu, girişimciliğe ihtiyaç olduğunu, Türkiye’nin zenginleşmesinin yolunun girişimcilikten geçtiğini söyledi. Kadın ve gençleri ihmal ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Maalesef kadın girişimcilerimizin toplam girişimciler içindeki oranı yüzde 8. Toplumun yüzde 50’si kadın olmasına rağmen yüzde 8 girişimcilikte. Bu kapsamda hükümetimiz kadınlarımıza yönelik de birçok paket açıkladı. Bununla beraber bununda dahil edilmesi lazım. O da nedir? Özellikle kamu alımlarında kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılması. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu var. Kota veriliyor. İşte 100 birim bir mal alacaksan oraya 20 birimine kadınlar alırım diyor. 80’nini kim isterse versin, ama 20’si kadın olması girişimcinin kadın olması lazım diyor. Veyahut eğer kadın, erkek ikisi de aynı kamu ihalesinde yarışa girmişse yüzde 5 daha kadına avantaj tanırım diyor. Fiyat avantajı sağlarım diyor. Bunu uyguluyorlar Amerika’da. Bizde de uygulanmasını istiyoruz, çünkü daha fazla girişimciye ihtiyacımız var Türkiye olarak. Esas kadın, erkek ayırımı yok burada. Esas buradaki aradığımız girişimci. Ama kadınlarda da müthiş bir nüfus var kullanamıyoruz. Onu kullanalım diyoruz. Gençlerde de aynı şekilde” diye konuştu.
B20 DÖNEM BAŞKANLIĞI
Hisarcıklıoğlu, B-20 çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Türkiye’nin G-20 Zirvesi’ne 20 yılda bir ev sahipliği yapacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İlk defa yapıyoruz. Yani bir nesil gidecek, bir nesil içerisinde ancak yakalayacağınız bir fırsat. Bu fırsatta şu anda ayağımızda. Ve Türkiye tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar büyük, önemli bir zirveye ev sahipliği yapmadı” dedi.
Hisarcıklıoğlu, burada iki tane fırsat olduğuna değinerek şunları kaydetti:
“Birincisi Türk şirketlerinin B-20 sürecinde uluslararası arenaya çıkabilmesi, uluslararası oyuncu olabilmesi için müthiş bir fırsat. Bunu iyi değerlendirmesi lazım. Türkiye’nin uluslararası alanda söz sahibi olmak isteyen şirketleri var, potansiyelleri de var. Fakat nasıl söz sahibi olacaklarını bilmiyor. İşte bu bir fırsat. İş dünyasında maalesef bu şekilde küresel ölçekte düşünen şirket sayımız az. İnşallah bu kapsamda farkındalığını artırırız. Dışarıda iş yaparken siz bir ülkenin kuralını her ülkeyle ikili ilişki, insani ilişki kurarak düzeltebilmeniz çok zor. O kurallar nerede konuyor? Bu tip uluslararası forumlarda konuyor. Şimdi bu da ayağımıza gelmiş, şimdi Türk şirketlerinin daha aktif olması lazım.”
Hisarcıklıoğlu, Kasım ayında yapılacak G-20 zirvesi için 19 ülkenin ve AB ülkelerinin tamamının liderlerinin ve dünya ekonomisinin de yüzde 85’inin Türkiye’ye geleceğini anlattı. Kapsayıcılık kapsamında B-20’nin, G-20’nin içinde olmayan ülkelerin iş dünyalarının problemlerini liderlere aktarmak amacıyla Cidde’de bir toplantı yaptıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Bizim beklediğimizin tam yüzde 100 üstünde bir katılım gerçekleşti. Suudi Arabistan iş dünyası, artı Körfez ülkelerinin hepsi oradaydı. Ve hepsi rahatlıkla problemlerini, sıkıntılarını dile getirdiler. Bunları not aldık. İnşallah bunların sözcülüğünü biz yapacağız” ifadesini kullandı.