Orta Avrupa’nın en büyük turizm fuarlarının başında gelen 38. Uluslararası Budapeşte Turizm Fuarı’nın yıldızı Türkiye oldu.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 26 Şubat-1 Mart tarihleri arasında Hungexpo Fuar Merkezi’nde düzenlenen organizasyona bu yıl 30 ülkeden yaklaşık 500 tur operatörü ve acentesi katıldı. Fuarın bu yılki misafir ülkesi Romanya olurken, fuar alanında stant açan çeşitli ülkelerin dans grupları yaptıkları dans gösterileri ile büyük beğeni kazandı. Fuarı ziyaret eden yüzbinlerce ziyaretçinin en fazla ilgi gösterdiği stant ise Türk standı oldu.
150 metrekarelik büyük bir stantla fuara katılan Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı, ziyaretçilere Türkiye hakkında broşürler dağıtırken canlı olarak Ebru yapımını da tanıtarak büyük ilgi çekti. Öte yandan Türk standında ziyaretçilere, fındık, fıstık, lokum, Türk kahvesi ve Türk çayı ikram edildi.
Ebru sanatçısı Serhat Kula, Budapeşte Turizm Fuarı’nda 3 gündür ebru sanatını Macar ziyaretçilere tanıttığını, Macar ziyaretçilerin suda resim yapılmasına çok şaşırdıklarını, bu sanatı ilk defa gördüklerini söyleyerek, çok büyük ve laka gösterdiklerini kaydetti.
15 yıldan bu yana Macaristan’da Türkiye’ye Macar turist taşıyan ve ülkenin en büyük Türk tur operatörü olan GreenTravel’in ortaklarından İsmail Koçkaya ise, Türk devletinin tur operatörlerine uçak başı vereceği 6 bin doların Macaristan’daki Türk şirketlerini de kapsaması gerektiğini, Macaristan’daki ekonominin kötü olması nedeniyle 2014 yılının kendileri açısından oldukça zor geçtiğini, 2003 yılından bu yana Macaristan’daki 6 Türk tur operatörünün battığını söyledi.
Macaristan’da 6 yıldan bu yana tur operatörlüğü yapan İlke Baykara de, Macaristan’dan Antalya ve civarına yılda 40 bin Macar turistin gittiğini, bu rakamı 65-70 bin kişiye çıkarmak için gayret ettiklerini, amaçlarının charter uçak sefer sayısını arttırarak Antalya’ya bu yıl en az 50 bin Macar turist getirmek olduğunu kaydetti.
Macaristan’dan da sorumlu Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı Avusturya Turizm Ataşesi Songül Camgöz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014’te Macaristan’dan 120 binin üstünde turistin Türkiye’ye geldiğini, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 23’lük bir artışın sağlandığını gösterdiğini, 2015 yılındaki Macar turist sayı hedefinin ise 150 bin kişi olduğunu söyledi.
Budapeşte’deki fuarda en büyük standa kendilerinin sahip olduğunu belirten Green Travel ortağı Merdal Göktaş, 15 seneden bu yana bu fuarda yer aldıklarını, açtıkları 600 metrekarelik stantta Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını kaydetti. Göktaş, ‘‘Turizm Bakanlığı’nın uçak başı vereceği 6 bin dolarlık destek şu an için Macaristan’ı kapsamıyor. Macaristan’ı kapsadığı takdirde yüzde 30, 35 kapasite artışı öngörüyoruz. Geçtiğimiz yıl 25 bin Macar turisti Türkiye’ye getirmiştik. Bu sene böyle bir destek verilmesi halinde 40 bin Macar turistin sözünü verebiliriz. Türkiye’de 416 otelle çalışıyoruz, bunların yüzde 92’si 5 yıldızlı oteller" diye konuştu.