Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği’nin (GÜNGİAD) düzenlediği ’Çocuk gözüyle barış konulu resim yarışması’ etkinliğinde çocuklar barışı resmetti.
GÜNGİAD, Diyarbakır’da ilköğretim öğrencilerinin yer aldığı ’Çocuk gözüyle barış konulu resim yarışması’ etkinliğini düzenlendi. Dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi üzere düzenlenen törenle, barışı resmeden öğrencilere ödülleri verildi.
TÖRENDE ’BAŞKAN VEKİLİ’ ANONSU KRİZİ
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, DTSO Başkanı Ahmet Sayar’ın yanı sıra çok sayıda davetlinin katımıyla yapılan törende anons krizi yaşandı. Program sunucusunun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı’yı ’Başkan vekili’ olarak kürsüye davet etmesi krize neden oldu. Anlı, halkın kendisini eşbaşkan olarak seçtiğini ifade ederek, "Her seferinde eşbaşkanlığın altını çizeceğim. Çünkü bunu Diyarbakır halkı takdir etti. Şu an meşru bir zemindeyiz. Yasaları da elbette bu meşru zemine çekeceğiz" diyerek tepki gösterdi.
"ÇOCUKLAR MASUM YAPILARIYLA, BAKIŞ AÇILARIYLA DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİ NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYABİLMEKTELER"
Çocuk gözüyle barış konulu resim yarışması etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, barışın önemine vurgu yaptı. Tarihsel birikime sahip olan Diyarbakır’ın son yıllarda yaşadığı huzursuzluğu tamamen ortadan kaldırma adına çözüm sürecinin amacını ulaşmasını dileyen Vali Aksoy, "Barış, huzur ve güven ortamının olmadığı yerde başka bir şeyden bahsetmek mümkün değildir. Bu amaçla Diyarbakır’ımızın ülkemizde daha iyi bir noktaya taşınması için huzur ve güven ortamının tamamen tesis edilmesi ve olumsuzlukların yaşanmaması adına yapılmış olan bir çok önemli çalışma var. Bu çalışmalar kapsamı içerisinde çocuklarımızın da bu faaliyet içerisinde sunacakları önemli katkılar var. Çocuklar masum yapılarıyla, bakış açılarıyla duygu ve düşüncelerini net bir şekilde ortaya koyabilmekteler. Bu bakımda çocuklarımızın gözüyle barışı resimlere aktarılmış olması bizlere farklı bir anlam taşıyan bir çalışma ortaya koymuş olmalarıdır" dedi.
"SAVAŞ VE BARIŞ DENİLDİĞİNDE NE OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
Vali Aksoy’un ardından kürsüye çıkan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, hem çocuk hem barış kelimesinin birbirinden ayrılmaz kelimeler olduğunu ifade ederek, "Bütün dünya, bütün yaşam, bütün varlık sebebimiz yaşanılabilinir bir coğrafyayı, hayatı, dünyayı bizden sonraki kuşaklara teslim etmektir. Ortadoğu gibi bir coğrafyada bu kelimeler başka anlamlara bürünüyor, başka gerçeklerle tanımlanıyor. Savaş ve barış denildiğinde ne olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda çocuk, kadın, hayat denildiğinde ne olduğunu yaşayarak biliyoruz. Onun için kelimelerin değer ve anlamı bizler için başka bir şeydir" diye konuştu.
"BARIŞI EN GÜZEL ÇOCUKLAR ÇİZER"
Törende konuşan GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal ise bugünün çocukların günü olduğunu ifade etti. Barışı en güzel çocukların çizdiğini anlatan Akbal, "Barışı çizen elleriniz dert görmezsin. Değerli çalışma ve emeğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. ‘Çocuktan al haberi’ diye bir sözümüz var. Çünkü çocuk sözü dolandırmaz. Bildiği gibi en kestirme yoldan giderek, meramını anlatır. Biz GÜNGİAD olarak yaklaşık bir ay önce, 30 yıldır hayatımızın her alanına sinmiş olan çatışmanın, barıştan yoksun olmanın, çocuktaki yansıması nasıldır diye, bir çalışma yapalım istedik. Bu amaçla Diyarbakır merkezdeki ilköğretim okulları arasında ’Çocuk gözüyle barış’ temalı bir resim yarışması düzenlemeye karar verdik. Özellikle resim olsun istedik. Çünkü resim, karikatür veya fotoğraf bazen yüzlerce sayfanın anlatamadığını bir çizgiyle, bir kareyle, anlatabilir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesiyle program sona erdi.