Kayseri’de yaşayan 70 yaşındaki Mustafa Yur ile Elazığ’da yaşayan 62 yaşındaki Mehmet Sıtkı Demir, ileri derecede kalp yetmezliği hastasıydı ve kalpleri yüzde 30’un altında çalışıyordu. Her iki hastaya da ani kalp durmasında devreye girecek kalp pili takıldı. ’Ameliyat olamazsınız’ denilen hastalar, Memorial Kayseri Hastanesi’ne başvurdu.
Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Özerdem tarafından her iki hastaya aynı seansta hem kalp küçültme hem de by-pass ameliyatı gerçekleştirildi. Kalplerinin çalışma kapasitesi yüzde 50’nin üzerine çıkan Yur ve Demir, sağlığına kavuşarak taburcu oldu. Elazığ’dan kalp yetmezliği tanısıyla Kayseri’ye gelen 3 çocuk babası Mehmet Sıtkı Demir, 26 yıl önce ilk kalp krizini geçirdi. 13 kez anjiyo olan Demir’e kalp yetmezliği nedeniyle iki hafta önce de kalp pili takıldı. Ani kalp durması riskine karşı önlem amaçlı olarak takılan pille yaşamını sürdüren Demir, hastalığının ameliyat edilebilir olduğunu öğrenince, Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Özerdem’e başvurdu. Hastalığı yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hatta yaşamını tehdit eden Demir, aynı seansta gerçekleştirilen iki ameliyatla tedavi edildi. Doç. Dr. Özerdem, Mehmet hastanın kalbini küçülttü ve bypass ile tıkalı olan damarlarını değiştirdi.
Memur emeklisi olan Mehmet Sıtkı Demir, “Hastalığımın ameliyatla çaresinin bulunmadığını ve ömür boyu kalp pili ile yaşamak zorunda olduğumu öğrendim. Bunu duyunca büyük bir umutsuzluğa kapıldım. Büyük oğlum Kayseri’de yaşıyor. Yaptığımız araştırma sonucunda Doç. Dr. Gökhan Özerdem’in bu tür ameliyatları yaptığını duyduk. Başarıyla yapılan ameliyatın ardından sağlığıma kavuştum. Hocamıza ve tüm ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Kayseri’de yaşayan işçi emeklisi 3 çocuk babası Mustafa Yur da aynı hastalıkla mücadele ediyordu. Üst üste 4 kez kalp krizi geçiren ve ‘kardiyomiyopati’ denilen ileri derecede kalp yetmezliği hastası olan Yur da, yaklaşık 2 hafta önce kalp pili ile yaşamaya başlamıştı. O da ameliyat olabilme ihtimalini öğrenince Memorial Kayseri Hastanesi’nin yolunu tuttu. Doç. Dr. Özerdem ile tanışınca hayatı bir anda değişen Yur’a da yine aynı seansta hem kalp küçültme hem de bypass yapıldı. “Yeniden doğmuş gibiyim” sözleri ile mutluluğunu dile getiren Yur, aynı durumda olan hastaların umutsuzluğa kapılmadan tedavi olmalarını istedi.
Yur ve Demir’in, iki seansta 4 ameliyatla yaşama yeniden tutunmalarını sağlayan Doç. Dr. Gökhan Özerdem, kalp yetmezliği hastalarına uygulanan işlemin kalp yetmezliği ameliyatı olduğunu söyledi. Bu tür ameliyatların, kalbin çalışma kapasitesi yüzde 30’un altındaki hastalara uygulandığını dile getiren Doç. Dr. Özerdem, “Sol kalbin, normalde 3.5-5.5 santimetre olması gereken çapı, 7 santimetreye kadar çıkabiliyor. Bu durumda kalp büyüyor ve kalp yetmezliği ortaya çıkıyor. Ameliyat ile kalbin boyutunun küçültülmesi ve çalışma kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Bu tür ameliyatlar; kalbin yan ya da ön tarafının çıkarılması şeklinde yapılıyor. Biz hastalarımızdan Mustafa Yur’a kalbinin yan tarafından, Mehmet Sıtkı Demir’e kalbinin ön tarafından küçültme işlemi uyguladık. Yani o kısımlarını keserek çıkarttık. Ani kalp durmasının önüne geçmek için takılan kalp pilleri de vücutlarında kalacak. Şu anda pil gereksinimleri ortadan kalktı. Kalplerinin çalışma kapasitesi de yüzde 30’den yüzde 50’nin üzerine çıktı. Durumları çok iyi ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilirler. Bu cerrahi müdahale yüksek bilgi ve tecrübe gerektiren bir operasyondur. Bu operasyonlar hastanemizde çok defa başarıyla yapılmıştır” diye konuştu.