Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşayan İngiliz vatandaşı, yemek borusu kanserinden, Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonla kurtuldu.
Yaklaşık 10 yıldır Antalya’nın Kaş ilçesinde eşi ile birlikte yaşayan, Kalkan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği’nin kurucu üyelerinden olan 57 yaşındaki İngiliz Nick Osborne, yemek borusu kanseri teşhisiyle zor günler yaşamaya başladı. 8 santimetre uzunluğundaki tümör, yemek borusundan midesine doğru dikey olarak inerken, başvurduğu doktorlar yerleşimi nedeniyle oldukça riskli olan ameliyatı yerine kemoterapi ve radyoterapiyle tümörün küçültülmesini önerdiler.
İNGİLTERE’YE DÖNMEK İSTEMEDİLER
Yakınlarının ısrarlarına rağmen, İngiltere’ye dönmeyi istemeyen Nick Osborne ve eşi Sandra Osborne, Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan’a başvurdu. Prof. Dr. Alihan Gürkan en tehlikeli kanserlerden biri olduğunu söylediği yemek borusu (özofagus) kanserinin Nick Osborne’da yemek borusundan midesine kadar dikey olarak inen bir tümör olarak kendini gösterdiğini anlattı. Yapılan cerrahi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gürkan “8 santimetre uzunluğundaki tümörün üstündeki alandan 10 santimetre daha kestik, mideden 5 santimetre keserek bunları birleştirdik. Nick için tümörsüz yeni bir yemek borusu yaptık. Bu operasyonda hem göğüs hem de karın boşluğunu açtık. Göğüs boşluğundan 61 lenf nodunu temizledik” dedi.
ZOR AMELİYATLAR
Çıkartılan lenf nodlarına kanserin sıçramamış olduğunu da belirten Prof. Dr. Gürkan, yemek borusu kanser ameliyatlarının zor ameliyatlar olduğunu söyledi. Prof.Dr. Gürkan, “Bu ameliyatlarda göğüs boşluğu ve karın boşluğuna giriyorsunuz. Büyük damarlar üzerinde çalışıyorsunuz. Bu operasyonlar 2 boşluğun açılması, akciğer gibi yaşamsal organların bir süreliğine devre dışı kalması gibi özel durumlar içerir. Bu nedenle bu tür ameliyatlarda sadece cerrahinin değil, cerrahiyle birlikte yoğun bakım ve anestezi bölümlerinin de deneyimli ve etkin olması gerekir. Bizim hastanemizde böyle bir ekibin varlığı, ameliyatın başarılı sonuçlanmasını sağlamıştır” ifadelerini kullandı.
“KENDİMİ PROF.DR.GÜRKAN’A TESLİM ETTİM”
Sağlığına kavuşan Nick Osborne, “Korku dolu bir dönemden geçiyorduk. Prof. Dr. Gürkan böyle bir dönemde karşımıza çıktı. Bize emin ellerde olduğumuzu hissettirdi. Güven verdi, kendimi ona teslim ettim. Kendisine minnettarım” dedi.