Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada süt tüketimi ile ilgili ülke genelinde yaygın olan ‘Sütü çocuklar içer’ anlayışını kırmaya çalıştıklarını söyledi. Gelişmiş ülkelerde yıllık kişi başı süt tüketiminin yaklaşık 130 litreyi bulurken, bu rakamın Türkiye’de 25-30 litre civarında olduğu belirtildi.
Sağlıklı bir yaşam için, doğumdan ölüme kadar tüm insanların süt tüketmesi gerektiğini belirten ASYB Başkanı Güngör, “İnsan sağlığında önemli yeri olan süt, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeleri içerir. Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, vücudun gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir. Bu nedenle süt sadece bebeklik ve çocukluk değil, hayatımızın her döneminde tüketilmesi gereken önemli bir besindir” dedi.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı karar doğrultusunda her yıl 21 Mayıs gününün "Dünya Süt Günü" olarak kutlandığını ve 1991 yılından itibaren Türkiye’de de bu günün kutlandığını belirten Aydın damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Dünya Süt Günü çerçevesinde süt tüketimi konusunda toplumun bilinçlenmesi amacıyla faaliyetler ve kutlamalar düzenlenmektedir. Türkiye’deki süt tüketimine bakıldığında ise gelişmiş ülkelere kıyasla çok düşük olduğu görülmektedir. Yıllık süt tüketim ortalamaları gelişmiş ülkelerde 130 litreyi bulurken, Türkiye’de maalesef ki 25 -30 litreyi geçmemektedir. Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) olarak süt tüketiminin artırılması yönünde birçok farkındalık çalışmaları yapıyoruz ve çocuklar başta olmak üzere toplumun her yaş kesiminin bilinçlenmesi için faaliyetler düzenliyoruz. Ayrıca yapılan ıslah çalışmaları ve üreticiye verilen desteklemelerin artması sonucu yıllık süt üretimi artış göstermiştir. Süt üretiminin artış göstermesi için bir diğer etkende yetiştiricilerin hayvan sağlığına özen göstermeleridir. Bu doğrultuda, ADSYB olarak yetiştiricilerimizin hayvan refahına özen göstermeleri için düzenli periyotlarla, tarımsal danışmanlarımız tarafından yetiştiricilerimize bilgilendirme faaliyetleri yapılmaktadır. Bu sayede yetiştiricilerimiz hayvan bakımı konusunda daha bilinçli yöntemler uygulamaktadırlar. Hayvan refahı arttıkça buna paralel olarak süt üretimi de artış göstermeye devam edecektir” dedi.
Aynı doğrultuda süt tüketiminin de artış göstermesinin de çok önemli olduğunu belirten Başkan Güngör, “Süt tüketiminin artışı sonucu hem gelecek nesillerimiz daha sağlıklı olacak hem de yetiştiricimiz ürettiği sütü hak ettiği değerden satabilecek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. ADSYB olarak yetiştiricilerimiz ile birlikte süt konusunda gerekli özenin gösterilmesi için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Gelecek nesillerin daha sağlıklı olması ve ülke ekonomimizin gelişimi için süt tüketiminin artmasını umuyor ve diliyoruz” diyerek herkesi daha sağlıklı bir yaşam için süt tüketmeye çağırdı.