Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT, () - TOKAT'ta annesinin rahatsızlığı nedeni ile hamileliğin 29'uncu haftasında sezaryen ile 800 gram olarak doğan ve 'Hayatsu' adı verilen kız bebek hayata tutundu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde müşahede altında 1 ayda 500 gram alarak 1 kilo 300 grama yükselen Hayatsu bebeğin annesi 33 yaşındaki Gülcan (33) ve babası Serkan Elik (35), ilk bebeklerini kucaklarına alacakları günü umutla bekliyor.
Tokat'ta 4 yıl önce kamu kurumunda memur olarak çalışan Serkan Elik ile evlenen Gülcay Elik geçen yıl ilk bebeğine hamile kaldı. Hamileliğin 29'uncu haftasına girerken Gülcay Elik sancı problemi yaşamaya başladı. Bunun üzerine 1 ay önce Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde kontrolden geçirilen genç kadının bebeğinin alınması kararlaştırıldı. Genç kadın hastanede 19 Ocak'ta yapılan sezaryenle 800 gram ağırlığında kız bebeği dünyaya getirdi.
Dünyaya erken gelen ve ailesinin 'Hayatsu' adını verdiği bebek, üniversitede yeni doğan bakım ünitesinde kuvöze konularak tedaviye alındı. Burada hastanenen çocuk sağlığı ve hastalıkları yeni doğan uzmanı Dr. Şahin Takçı ve sağlık çalışanları tarafından bakımı yapılan Hayatsu bebek kritik 4 haftada hızla kilo alarak, 1 kilo 300 gram ağırlığını aşıp hayata tutundu. Hayatsu bebeğin normal gelişimini sağladığı bildirildi.
'KIZIMLA KONUŞUYORUZ'
Hastanede 1 aylık gergin bekleyişin ardından mutluluk yaşayan anne Gülcay Elik, kızı 800 gram ağırlığında dünyaya gelince çok korktuğunu belirterek şunları söyledi:
"O an çok farklı ve kötü bir durum. Ama şimdi 1 kilo 300 gramı geçti. Hocalarımız ve hemşirelerin yardımıyla kızım gittikçe düzeliyor. Bu dördüncü haftası. Allah'a çok şükür şu anda iyi, emzirmeye başladık. Çok mutluyum, kızımla konuşuyorum. İsmini Hayatsu koyduk, hayatı su kadar berrak olsun diye bu ismi verdik. Evimize götürüp kucağımıza alacağımız günü de sabırsızlıkla bekliyoruz."
'KRİTİK İLK HAFTALARI ATLATTI'
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları yeni doğan uzmanı Dr. Şahin Takçı, 800 gram ağırlığında dünyaya gelen Hayatsu'nun, kritik ilk haftaları atlatarak sağlığına kavuştuğunu  kaydederek şu bilgileri verdi:
"Bu bebekleri izleme sırasında bir takım sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Bu sorunlar temelde akciğer sorunları olmak üzere kalp, beyin, göz ve beslenme problemleri olabiliyor. Bu sorunların üstesinden geldiğimiz takdirde ortalama 2 aylık süre içerisinde bebeğimizi taburcu etmeyi planlıyoruz. Hayatsu bebek 800 gram olarak dünyaya geldi. Ancak müşahede altında tuttuğumuz Hayatsu, zorlu günleri geride bırakarak, istenen kiloya ulaşarak hayata tutundu. Bu tür dünyaya gelen bebeklerin taburcu edilirken aynı zamanda sağlıklı bir şekilde taburcu edilmesi önemlidir. Bunun için de üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde yeni doğan uzmanlarının bulunması önem taşımaktadır."
Hastanedeki bakımı süren Hayatsu bebeğinin önümüzdeki haftalarda tedavisinin tamamlanarak taburcu edilmesi bekleniyor.

FOTOĞRAFLI