Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, basın toplantısı düzenleyerek, kurumun çalışmaları konusunda açıklamalarda bulundu.
Abdulhakimoğulları, Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısına, İl Müdür Yardımcısı Şermin Zil ve Harun Akpınar ile İl Müdürlüğüne bağlı kurumların yöneticileri katıldı.
Abdulhakimoğulları, Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün birçok alanda önemli hizmetlere imza attığını belirterek, şunları söyledi: ‘’Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Erzurum il müdürlüğü olarak; Aile ve Toplum Hizmetleri, Kadının Statüsü, Çocuk Hizmetleri, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri, Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakını Hizmetleri alanında Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet çalışmalarımız devam etmektedir. İl Müdürlüğümüz bakanlık politikaları çerçevesinde yatılı bakım, gündüzlü bakım, sosyal ve ekonomik destek, danışmanlık, rehberlik gibi iş ve işlemleri sürdürmekte yetkilidir. Nitelikli bir yaşam sürdürmekte güçlük çeken birey ve grupların; maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesinin ve ihtiyaçlarının karşılanmasının bir insan hakkı olduğu bilinciyle hareket etmekteyiz’’
Aile Eğitim Programı kapsamında mayıs ayı itibariyle 10 bin 948 kişiye eğitim verildiğini hatırlatan Abdulhakimoğulları, ‘’Yeni hizmet binasında yeni bir vizyonla çalışmalarını sürdüren İl müdürlüğümüz Aile ve Toplum hizmetleri kapsamında ailelere yönelik,toplum bilincinin artırılmasıyla amacıyla düzenlenen eğitimler, evlilik öncesi eğitimler ve aile eğitim programları olarak 2 başlık altında eğitimler verilmektedir. 2015 yılında Mayıs ayı itibariyle 10 bin 948 kişiye eğitim verilmiştir. Yakutiye Sosyal Hizmet Merkezi 6 bin 619 kişiye Palandöken Sosyal Hizmeti 4 bin 329kişiye eğitim vermiştir’’dedi.
Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi kurulduğunu anımsatan Abdulhakimoğulları, ‘’Kadın Hizmetleri kapsamında, özellikle kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla 2015 Yılında 507 Önleyici ve Tedbir Kararı verilmiştir. 2015 Yılı İçerisinde Kadın Konuk Evi Misafirlerimize 3milyon 834 TL nakdi yardım yapılmıştır’’dedi.
Çocuk Hizmetleri konusunda yapılan çalışmalara değinen Abdulhakimoğulları, ‘’Çocuk hizmetleri kapsamında yatılı kuruluşlarımızda devlet korumasında olan çocuk sayısı 219 olupfiili bakılan çocuk sayısı 170’tir.Bu kapsamda yine 2003 ile 2015 yılında evlat edindirilen çocuk sayısı 100 olurken, koruyucu aile yanında bulunan çocuk sayısı 21’dir. Koruyucu ailelerimize 2015yılında yaklaşık 99 bin TL’lik ödeme yapılmıştır. İl müdürlüğümüz ayrıca koruma altına alınmadan desteklenen vatandaşlarımıza sosyal ve ekonomik destek hizmetlerikapsamında aylık ortalama 565 TL ödeme yapmaktadır. Son veriler itibariyle bu çerçevede 2015 yılında 2. 4 milyon TL ödeme yapılmıştır’’
ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLER
Engelliler konusunda yapılan hizmetlere de değinen Abdulhakimoğulları, şunları söyledi: ‘’Engelli ve yaşlı hizmetleri kapsamında 3 bin 568 kişiye engelli kimliği verilirken, Engelli evde bakım hizmetleri kapsamında aylık yaklaşık 5,8 milyon TL ödeme yapılmaktadır. 2007 ile 2015 yılları arasında yaklaşık 269 milyon TL lik ödenek ayrılmıştır. Engelli hizmetleri kapsamında yapılan en kapsamlı çalışmalarımızdan birisi de şüphesiz erişebilirlik.Erişe bilirlikle binalar, kaldırımlar, yaya geçitleri, otoparklar ve toplu taşıma araçlarının engelli ve yaşlıların yardıma ihtiyaç duymadan kullanabilecekleri standartlara getirilmesi amaçlanmaktadır.Bu kapsamda son veriler itibariyle Erzurum’da Aziziye Palandöken ve Yakutiye’de toplam 623 kurum engelli erişebilirliği konusunda denetimden geçirildi. Yapılan denetimlerde alışveriş merkezleri, sağlık, eğitim, finans ve kamu kurumlarının denetimi yapıldı. Ayrıca 275 toplu taşıma aracıda denetimden geçirildi’’
BİN 236 ŞAHİT YAKINI VE GAZİYE ÜCRETSİZ SEYAHAT KARTI
Şehit yakını ve gazilere yönelik hizmetlerle ilgili açıklamalarda bulunan Abdulhakimoğulları, ‘’Şehit yakını ve gazilere yönelik hizmetler kapsamında ’3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 152 hak sahibinden ilgili evrakların temin edilmesi sağlanmış ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın onayına sunulmuştur. Halen İl Müdürlüğümüzde 6 hak sahibinin istihdam işlemleri devam etmektedir. İl Müdürlüğümüz tarafından 1236 hak sahibi şehit yakını gazi ve gazi yakınının ücretsiz seyahat kartı başvuru işlemi tamamlanarak Bakanlığımız tarafından hazırlanan kartlar hak sahiplerine teslim edilmiştir’’ dedi.
Doğum yardımı konusunda da açıklamalarda bulunan Abdulhakimoğulları, ‘’Çocuğu olan ailelere doğum yardımı uygulaması 15 Mayıs’ta başladı. Bu kapsamda Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında doğum yardımı yapılacak. Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilecek. Ancak ödemeye esas çocuk sırasının tespitinde, 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sıralamaya dâhil edilecek.Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yapılacak’’dedi.
Basın toplantısının ardından gazetecilere Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Bakım Merkezi hakkında bilgi veren Abdulhakimoğulları, 280 metrekarelik 6 konutta engellilere yönelik ev ortamını aratmayan hizmetler sunulduğunu ifade etti.
Erzurum’daki tabyaların isimlerinin engelli yaşam merkezi kapsamındaki evlere verildiğini belirten Abdulhakimoğulları bu evlerde her türlü ihtiyaca cevap verildiğini sözlerine ekledi.
Kurumdan hizmet alan engelli vatandaşlar ise hizmetlerden duydukları memnunieti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.