İlkadım Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında Acem Tekkesi’nde “Kutsanmış Şiddetin Dünü ve Bugünü” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü OMÜ Eğitim Fakültesi Sekreteri Tevfik Demir’in yaptığı söyleşiye, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Dursun Ali Tökel, Av. Ömer Çelebi, SİYAH Hareketi Başkanı İdris Akdin ve Eğitimci Yazar İbrahim Tökel konuşmacı olarak katıldı.

“DİN ŞİDDETİ DESTEKLEMEZ”

“Din şiddeti yok etmek için vardır” diyen OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Dursun Ali Tökel, “Din olmasaydı, şiddetin önü kesilmezdi. Din, kan ve fesadın önünü kesmek için var. İslamiyet öncesi dönemde, kadına yönelik şiddet ve onun en acımasız şekli kız çocuklarını diri diri toprağa gömme adeti çok yaygındı. Cahiliye dönemi Araplar’ın şiddet eğilimleri İslam ile terbiye edildi. Din ve şiddet yan yana duramaz. Bir insan şiddeti kutsayacaksa kendine dayanak bulur. Din şiddeti desteklemez” diye konuştu.

"İSLAM MÜESSESELERİNİ ÇALIŞTIRMALIYIZ"

Avukat Ömer Çelebi, " İslam dininde kişisel öfke ile kuvvet kullanmanın olmadığını görüyoruz. Biz İslam’ın müesseselerini çalıştıramıyoruz. İslam’ın insan öğretisini insanda oluşturamıyoruz. Biz dünyada Kur’an’ın tarif ettiği üzere diğer toplumlar üzerinde kayyım pozisyonundaki onların hakkını hukukunu gözetecek cemiyet olamadığımız için bu rolü Amerika’ya kaptırmış vaziyetteyiz" şeklinde konuştu.

“DİN MOTİFLİ TERÖR, KÜRESEL GÜÇLERİN OYUNU”

Tarih boyunca Anadolu’da din adıyla çok sayıda terör örgütlerinin ortaya çıktığını söyleyen SİYAH Hareketi Başkanı İdris Akdin, son yıllarda daha önce görülmemiş bir şekilde İslam’ın dini ve ahlaki değerlerinin politik İslam’ın gölgesinde bırakılarak olumsuz politik oyunların, kavga ve çatışmaların dayanağı durumuna getirildiğini söyledi. Şiddeti din motifli göstererek Müslümanlara mal edilmesinin dünya üzerinde İslam’a ve Müslümanlara yönelik algı operasyonunun parçası olduğuna vurgu yapan İdris Akdin, “Tarihi incelediğinizde terör örgütlerinin çoğu din motiflidir. Hepsinin gayesi aynıdır. Olayları sonuçlarıyla birlikte tahlil etmek gerekir. El Kaide nasıl ortaya çıktı? ABD tarafından desteklenen din motifli bir terör örgütü olarak çıktı. Zaman sonra ABD kontrolünden çıkarak 11 Eylül sonrası cihat hareketi olarak sahada oldu. IŞİD’in ise dünyanın her tarafında propagandası yapılıyor. İslam ile bağdaşan ne tarafı var? Afrika’da Boko Haram, Somali’de El- Şebab hepsi Müslümanlar üzerindeki algı operasyonu. Dün El Kaide bugün IŞID terör örgütü. Din motifli terör örgütleri küresel güçlerin taşeronudur” ifadelerini kullandı.

“TASAVVUF ŞİDDETİN ÖNÜNÜ KESER”

Tasavvufun şiddetin önünü kestiğini ifade eden Eğitimci Yazar İbrahim Tökel ise konuşmasında, “Toplum İslami değerlerden uzaklaştıkça tasavvuf anlayışı kaybolmuştur. Tasavvufun kaybolması şiddeti tetiklemiştir. Anadolu’nun Türkleşmesinde tasavvuf çok büyük öneme sahiptir. Mevlana, Yunus Emre, Baki ve Fuzuli gibi büyük şahsiyetler ilmi ve irfani değerleri koruyarak ve yaşatarak Anadolu’da Müslümanlığı yaygınlaşmıştır. Kaybettiğimiz değerleri yeniden üretirsek, şiddetin önüne geçmiş oluruz” görüşlerine yer verdi.