Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, DAEŞ militanları, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Haseke'deki Aziziye bölgesinin bir kısmını ele geçirdi ve buradaki Vatan Hastanesi yakınlarına kadar ilerledi.

Haseke'nin Batı Nişva, güney ve doğu kesimlerinde DAEŞ ile bazı Kürt grupların desteklediği rejim güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını ifade eden kaynaklar, militanların Merkezi Hapishaneye saldırarak bir kısmını ele geçirdiğini ve ele geçirilen kısımdaki tüm tutukluları serbest bıraktığını kaydetti.

Kaynaklara göre, orduya ait savaş uçakları ile helikopterlerin hapishane çevresini yoğun bir şekilde bombalamasının ardından militanlar geri çekildi. Buna karşın DAEŞ militanları, Gazale bölgesindeki askeri kontrol noktasına bomba yüklü araçla saldırdı, çok sayıda rejim askeri öldü.

Haseke'deki siviller güvenli Kamışlı bölgesine sığınıyor

Öte yandan, Haseke'deki çatışma bölgelerinden binlerce kişinin güvenli gördükleri Kürt bölgelerine sığındığı ancak Kürt grupların, sadece Kürt kefil bulmaları durumunda Arapların bölgeye girişine izin verdiği belirtildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Haseke'de yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden siviller, Kürt grupların kontrolünde bulunan, Türkiye sınırındaki Kamışlı'ya sığınıyor. Haseke'den gelen Kürtlerin geçişine izin verilirken, Arapların ise ancak Kürt bir kefil bulmaları durumunda Kamışlı'ya girebildiği ifade edildi.



YPG Sözcüsü Halil Kobani açıklamasını yineledi

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG), Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye'ye sınır Kobani (Ayn el Arap) ilçesinde terör örgütü DAEŞ militanlarının düzenlediği saldırıya ilişkin, ilk gün yaptığı açıklamayı yineledi. YPG Sözcüsü Redur Halil, saldırganların Türkiye'den girdiğine dair suçlamada bulunmadıklarını söyledi.

Halil, AA muhabirinin sorularını telefonla yanıtladı. "Bize verdiğiniz ilk demeçte DAEŞ militanlarının Türkiye'den girdiğine dair suçlamada bulunmadığınızı ifade etmiştiniz. Bu açıklamanızı, diğer medya kuruluşlarına verdiğiniz demeçlerle inkar ettiniz mi?" sorusuna Halil, "Hayır" yanıtını verdi.

Halil, "Anadolu Ajansı'na yaptığım açıklamayı inkar etmedim. Anadolu Ajansı'na yaptığım açıklamaların benzerini diğer bazı medya kuruluşlarına da yaptım" ifadelerini kullandı. 

Kobani'de  DAEŞ saldırılarının başladığı önceki gün ilk açıklamasını yapan Halil, "Bizim Türkiye'ye resmi olarak bir suçlamamız olmadı.DAEŞ militanları kente batı ve güneyden girdi'' değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Şanlıurfa Valiliği de aynı gün yaptığı açıklamada, DAEŞ militanlarının ilçenin batısında örgütün kontrolündeki Cerablus bölgesinden sızdığını açıklamıştı. Ayrıca AA'ya bilgi veren güvenlik kaynakları, DAEŞ'in ilçe merkezindeki saldırısına, örgütün burada uzun süredir beklemede olan ve "uyuyan hücreler" olarak tabir edilen özel gruplarının da katıldığını belirtmişti.