Uzman Klinik Psikolog Dilek Kaymak, sevgilisi olmayanların 14 Şubat Sevgililer Günü’nde depresyon yaşayabildiklerini belirterek, yaşanan bu durumun bağışıklık sistemini güçsüzleştirdiğini, iştahsızlık veya çok yemek yeme gibi durumları da beraberinde getirdiğini söyledi.
Bursa Özel Hayat Hastanesi’nde görevli Uzman Klinik Psikolog Dilek Kaymak, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü yalnız geçirenlerin yaşayacağı depresyonun bazı olumsuz durumları da beraberinde getirdiği uyarısında bulundu. Aşkın hem yeni bir yolculuk hem de isyan olduğuna işaret eden Kaymak, “Aşk engel tanımaz, tutkulu bir heyecandır. Hayal kurdurur, yüceltir, kendi efsanesini yaratır. Dünyanın yeniden keşfidir. İnsanın kendini ve çevresini yeniden oluşturmasıdır. Aşkın başladığı yerde korku biter ve hayat başlar. Herkes uğruna ölünebilecek sevgi, sevgili bulabiliyor mu? Tabi ki hayır. 14 Şubat Sevgililer Günü etkinlikleri, hediye kampanyaları, her yerin kırmızı olması çoğu kişi için mutluluk veren bir gün değil. Çünkü aşka henüz sahip değiller. Bu sebeple Sevgililer Günü’nde sevgilisi olmayanlar için depresyon alarmı başlar” dedi.
14 ŞUBAT DEPRESYONU BELİRTİLERİ
Sevgilisi olmayanların 14 Şubat günü yaşayacakları depresyonun etkilerinden bahseden Kaymak, “Sevgilisi olmayan erkek ya da bayanlarda Sevgililer Günü’nde sürekli üzgün, kaygılı ya da boş hisler, umutsuz, değersiz ya da çaresiz hissetmek, sık ağlama nöbetleri, gerginlik ve hareketlilik, bitkinlik ve azalan enerji, bir zamanlar hoşa giden aktivitelere ilginin kaybolması, konsantre olmada, detayları hatırlamada, karar vermede zorluk çekmek, çok uyumak ya da yeterince uyuyamamak, iştahsızlık ya da çok yemek, ağrılar, kramplar ve sindirim problemleri gibi depresyon belirtileri meydana gelir” diye konuştu.
DEPRESYONDAN KURTULMANIN YOLU
Kişinin Sevgililer Günü’nü yalnız geçirmeyi kendi iç dünyasında büyütüyorsa, sorunmuş gibi algılıyorsa, bu durumun birey üzerinde ağır strese neden olabildiğine de dikkat çeken Kaymak, “Strese maruz kalan kişi için de yukarıda sayılan depresyon belirtileri görülebilir. Hatta bazı kişilerde bu durum bağışıklık sistemini güçsüzleştirmektedir. Ağır stresin yarattığı bu durumlarla daha iyi baş etmek için stresle baş etme becerilerini güçlendirmeye çalışmaları ve bunun için bir uzmandan destek almaları faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.