Hakkari merkeze bağlı Kaymaklı köyündeki öğrenciler, 52 yılık harabe okul binasında eğitim görüyor.
Hakkari’den 55 kilometre uzaklıkta bulunan Kaymaklı köyündeki öğrenciler, boyasından sıvasına her şeyin döküldüğü, duvarlarının yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu okul binasında eğitim görüyor. Tek derslikli birleştirilmiş sınıfta ilkokul 1 ile 4. sınıfa kadar öğrencilerin bir arada eğitim gördüğü binada dökülen sıva, boya ve alçı dikkatlerden kaçmadı. 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan ve 2000 yılında geri dönüş sağlanan köydeki okul binası, yapım yılının yanı sıra köyün boşaltıldığı 6 yıllık dönemde iyice tahrip oldu. Köye dönüşten sonra yapıldığı küçük tadilatlarla günümüze kadar gelen okulun yıkılma tehlikesi bulunduğunu ifade eden köylüler, çocuklarının büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğunu söyledi.
2005 yılında meydana gelen depremin merkezi olan Kaymaklı köyünde bir kişi hayatını kaybederken, birçok kişi yaralanmıştı. Çürümeye terk edilen okul binasının ikinci bir depremi kaldıramayacağını söyleyen köy sakinleri, yetkililerden bu duruma bir an önce çare bulunmasını istedi. Okuldaki eksiklikleri dile getiren Köy Muhtarı Derviş Demirkan, okulun 1963 yılında yapıldığını belirterek, “52 yıllık bir bina. Okul binasının çökme tehlikesi var. Öğrencilerimiz sağlıksız bir ortamda eğitim görüyor. Buralar rutubetli ve ortam olarak sağlıklı değil. Yetkililerden yardım istiyoruz. Öğretmenler odası kömürlük yapılmış. Açılan yerler alçı ve boya ile gizlenmeye çalışılmış. Defalarca müracaat etmemize rağmen ilgilenen olmadı. Okulun duvarlarına en ufak dokunuşta bile boya ve sıvalar dökülmekte. Duvarların içindeki beton neredeyse toz olmuş durumdadır. Yetkililerin bir an önce bu duruma bir çare bulmalarını istiyoruz” dedi.
İHA muhabirinin görüştüğü İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran ise, söz konusu okulla ilgili kendilerine bir müracaat olmadığını ifade ederek, köy muhtarının kendilerine durumu bildirmesi üzerine yeni bir okulun yapılması için çalışma başlatacaklarını söyledi.