BURSA’da, Mersin’in Tarsus İlçesi'nde öldürülerek cesedi yakılan üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için kadınlar Ulucami’de gıyabi cenaze namazı kıldı. Kadınların Özgecan için kıldığı gıyabi cenaze namazında erkekler de saf tuttu.
Bursa'da sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen yaklaşık 50 kadın, öğle namazının ardından Ulucami’de bir araya geldi. Erkeklerin de destek verdiği kadınlar, hep birlikte saf tutarak, Özgecan Aslan için gıyabi cenaze namazı kıldı. Engelli kadınların da saf tuttuğu gıyabi cenaze namazının ardından Özgecan için dua edildi.
Gıyabi cenaze namazına katılan Fatma Çiftçi, kadınların artık ayak sesinden bile tedirdiğin olduklarını anlatırken şöyle dedi:
"Taksiye bindiysek taksiciden, bir minibüsün son yolcusuysak minibüs şoföründen, tenha bir yolda bir adamla karşılaştıysak o adamdan, arkamızdan gelen ayak sesinden tedirgin oluyoruz. Yani bu son Özgecan olayı da artık ailelerin çocuklarını okumak için okullara göndermesine mani olacaktır. Siz zannediyor musunuz ki, cahiliye Arapları, kız çocuklarından nefret ettikleri için kızlarını diri diri gömüyorlardı, hayır. Kendilerine iffetsizlik bulaşacağı endişesiyle kızlarını gömüyorlardı. Kadın hakkı diyen her kadını feministlikle suçlayıp bir kenara atarak bizi etkisiz hale getiriyorlar. Oysa erkek zihniyetini inşa eden söylemlerle başlasalar, kadına yönelik cinsel söylemlere engel olsalar, belki de yeni bir erkek zihni inşa olur ve biz bu saldırılardan kurtuluruz. Çok üzgünüz, gerçekten çok üzgünüz. Allah hepimizin evladını, kendi bedenimizi de bu tür saldırılardan korusun."
Namaza katılan Canan Elmastaş ise, kadınların daha fazla bu tür işkencelere maruz kalmasını istemediğini vurgulayarak, "Bir Özgecan daha kaybetmek istemiyoruz. Lütfen hem hükümetimiz hem de toplum biraz daha duyarlı olsun. Cezalar biraz daha caydırıcı olursa bu suç oranları biraz daha düşecektir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI