Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Hüner, ’’Basına, gazetelere ve gazetecilere karşı tek partili süreçten bugüne gösterilen en büyük baskıya karşın, özgürlük mücadelemizin yanı sıra, örgütlülüğümüz bitimsiz bir güçle sürecek’’ dedi.
Hüner, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılının gazeteciler için ağır bir baskı yılı olduğunu öne sürdü. 2014’de 217 gazetecinin darp edildiğini, 559 gazeteci, yazar ve medya çalışının işine son verildiğini, 83 gazetecinin istifa ettiğini, son olarak dün, sıkça ’’Türkiye ekonomisi çok iyi gidiyor’’ manşetleri atan gazeteden 170 kişinin çıkartıldığını, toplu işten çıkartmaların, yıl boyu devam ettiğini ifade eden Hüner, şunları kaydetti:
’’Baskıyla geçen yıla veda, umutların çoğaldığı yıla merhaba demek istiyoruz. Ulus devlet olma sürecinden bugüne ülkemizde gazeteciler ve gazeteler, basın yayın organlarında uygulanan baskılar, geçmişi aratmayacak uygulamalarla sürüyor. Bu uygulamalar; kimi gün gazetelerin genel yönetimleri, yönetmenleri, yazarları üzerinden, süreç içerisinde basın çalışanlarının tümünü içeren biçimde genişledi. Gazeteler ve gazeteciler adeta abluka altına alındı; üst yönetimlerden, yani hükümet Başbakan ve çevresinden gelen baskılarla genel yönetmenler, yazarlar görevlerinden alındı. Muhabirler işlerinden oldu. Bunların yanısıra, bizzat hükümet baskısıyla ’havuz medyası’ oluşturularak, ’ya bizdensin ya da değilsin’ türü bir yapı oluşturuldu. Yetmezmiş gibi, tutuklanan, baskı altında tutulan gazetecilere inanılmaz ’yaftalar’ giydirilerek suçlandı. Basın özgürlüğü, gazetecilerin özgürlüğü hiçe sayıldı. İnanılmaz baskı poltikaları sonucu, özellikle işkolumuzda örgütlü Türkiye Gazeteciler Sendikası suçlanarak, üye sayısı yok edildi. Anadolu Ajansı’nda baskı rejimiyle yeni bir yapılanmaya gidilerek, işveren temsilcisi zihniyetinde bir sendikal yapı oluşturuldu. Tümüyle örgütlenme özgürlüğüne, yapısına aykırı bu davranışlara karşın, sürdürülen hukuki mücadelelere engel olmak için ne gerekiyorsa yapıldı. Herşeye karşın, TGS güçlü yerel örgütlenmeleriyle direnişini sürdürdü ve 2014 yılını başarılı bir mücadele gücüyle tamamlıyor. Basına, gazetelere ve gazetecilere karşı tek partili süreçten bugüne gösterilen en büyük baskıya karşın, özgürlük mücadelemizin yanısıra, örgütlülüğümüz bitimsiz bir güçle sürecek. En büyük güvencemiz, ’Özgür basın’ mücadelesinin içinde olan genç arkadaşlarımızdır. Bu uğurdaki savaşımda, örgütlenmenin önemini bir kez daha vurguluyor; 2015’te ’Basın Özgürlüğü’ ve ’Gazetecilere Özgürlük’ mücadelesinin örgütlülükle anlam kazanacağını vurgulamak istiyoruz. Emeğin onuru sendikalı olmaktır. TGS’ye üye olmak için; PTT’den e-devlet şifresi alıp, www.turkiye.gov.tr sitesine girip, ’işçi sendikaları üyelik işlemleri’ bölümünde TGS’yi seçmek yeterli olmaktadır.’’
Bu kadar gazetecinin mağdur olduğu bir yıl ne Cumhuriyet tarihinde ne de öncesinde görülmediğini iddia eden TGS İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner, açıklamasını şöyle bitirdi:
’’Gazeteciler, baskı altına alınarak görev yapmaları engelleniyor. Muhalif kesimlerin sesleri kesilmeye çalışılıyor. Gazeteciler olarak zifiri karanlığı ulaştık. Bundan sonra sanırım ışık görünecek. Bu doğa kanunudur. Her gecenin mutlaka bir sabahı, aydınlığı vardır. Düşünceyi ifade özgürlüğünün, haber alma hakkının önündeki engellerin kalktığı, basın özgürlüğünün gerçek anlamda yaşandığı bir Türkiye umuduyla, 2015’de TGS üyeleri ve basın emekçilerine sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.’’