Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 1989 yılında kurulmasına karşın yapılan yatırım ve gerçekçi planlamalar ile bugün örnek ve referans gösterilen Melikgazi İlçesinin Kentsel Dönüşümü, Sanayi Mirası ve Kent Kimliği üzerine bilimsel araştırma yaptırılacağını bildirdi.
Erciyes Üniversitesi Mimarlık, İktisat Fakültesi ve Kayseri Mimarlar Odası ile bu projeyi paylaşacaklarını ifade eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, sonuçta Melikgazi İlçesinin gerçekçi, bilimsel ve gelişime açık bir planlaması için Üniversite-Belediye ile Mesleki Kuruluş-Belediye işbirliği çalışmalarını sergileyeceklerini belirtti.
Melikgazi Belediyesinin referans belediye olmasının bir tesadüf olmadığını vurgulayan Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Melikgazi İlçesinin bir çok zenginliği bir arada taşıdığını ve bunları iyi değerlendirerek geleceğe daha emin bakabilmesi için yapılacak bu bilimsel araştırma ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Melikgazi Belediyesi bir tarih şehridir. İlçede yer alan tarihi yapılar ile adeta açık alan arkeoloji müzesidir. Erciyes Dağının eteklerinde kurulmuş olması zengin bir doğal güzellik ve bitki örtüsüne sahip olması ayrı bir cazibelik katmaktadır. Bu durum bağ evleri ile sosyal yaşamı da yönlendirmekte ve kültür yapısını oluşturmaktadır. Erciyes Dağ ve kış sporlarının kapısı Melikgazi ilçesidir. Organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgesi ile üretim ve ekonominin merkezidir. Üniversiteleri ile eğitim öncüsü ve merkezidir. Sağlık tesisleri Erciyes Tıp Fakültesi ve Özel Sağlık merkezleri ile Anadolu‘nun sağlık odağıdır. Kapalı çarşısı, AVM ile ticaretin kalbidir. Yeni imara açılan mahalleleri ile modern ve sağlıklı şehirleşmenin öncüsü ve örneğidir. Sokaklarında at arabası ile el arabaları bulunmayan ilçedir. Tüm bu zenginliklerin birleştirilmesi ile Melikgazi Anadolu’da gelecek vaad eden bir şehirdir.”
Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Melikgazi’de kentsel dönüşümün, sanayi mirası ve kent kimliği üzerindeki etkileri” adlı çalışma sonucunda elde edilen bilgilerin kitap haline getirileceği sözlerine ekledi.