Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, ()- ZONGULDAK'ta, özel maden şirketlerinin Torba Yasa ile artan maliyetlerinin ödenmesine ilişkin yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı işletmecileri memnun etmedi. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, karar ile ton başına 52 lira olan maliyet farkının sadece 26 liralık bölümünün karşılandığını söyledi.
Soma faciasının ardından Eylül 2014'te yürürlüğe giren ve maden işçisine en az 2 asgari ücret ödenmesi, yer altı çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi hükümler içeren Torba Yasa ile maliyetleri artan Zonguldaklı kömür işletmecileri, üretimi durdurarak işçi çıkarmaya gitti. Yaklaşık 2 bin işçiyi etkileyen süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonunda işletmecilerin maliyet farklarının ödenmesine karar verildi. Bunun üzerine işletmeler düşük de olsa üretime devam etti. 
3213 Sayılı Maden Kanunu'nun geçici 29'uncu maddesi kapsamında devam eden kamu ihale sözleşmelerinde, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışları için fiyat farkı ödenmesine ilişkin karar dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 22 kömür işletmecisinin kayıtlı olduğu TSO Başkanı Metin Demir, maliyet hesaplamalarını yaparak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bildirdiklerini söyledi. 2 bin lira olan bir işçinin aylık maliyetinin Torba Yasa'dan sonra 3 bin 750 liraya yükseldiğini ve ton başına maliyet artışının 52 lira olarak hesaplandığını belirten Demir, şöyle konuştu:
"Rakamları Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileriyle birlikte hesap ettik. Maliyet artışının ton başına 52 lira olduğu ortadadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da mutabık olduğu bir rakamdır. Bizim beklentimiz bunun tamamının telafi edilmesi yönündeydi, bize verilen söz de buydu açıkçası. Ama şu ana kadar yapılan düzenlemeler bunun ancak 26 lirasını telafi etmiş durumda. Biz kalan bölümüyle ilgili SGK primlerinin yeraltında çalışan işçiler için en azından işveren payının alınmamasını istiyoruz. Bu bize bir miktar daha katkı sağlayacaktır. Bu da sağlanırsa arada 5-6 lira gibi bir fark kalacak. Bununla ilgili de bir yasa değişikliği hazırlığı olduğunu biliyoruz. Hükümetin kurulmasını bekliyoruz. Kalan farkı biz sineye çekeceğiz veya başka yöntemlerle telafi etmeye hazırız."
Zonguldak havzasında özel kömür işletmeleri olarak 6 bin işçiyi istihdam etme kapasiteleri olduğunu belirten Demir, "2011'de bu sayı 5 bin 500'e kadar ulaşmıştı. Biz şu anda 3 bin kişinin altına düşmüş vaziyetteyiz. Durumun daha da kötüye gitmemesi için biran evvel hükümetin kurulup kanun değişikliğinin biran önce Meclis gündemine alınıp beklentilerimizin karşılanmasını istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI